Έρευνα σε βάρος δύο αστυνομικών ξεκίνησαν οι αρχές των Βρυξελλών επειδή την περασμένη Δευτέρα πέρασαν χειροπέδες σε δύο παιδιά ηλικίας 11 και 13 ετών, στο πλαίσιο της διερεύνησης της κλοπής ενός πατινιού.

Η ανάρτηση σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ενός βίντεο όπου εικονίζονται τα παιδιά –το ένα από αυτά έχει τα χέρια του δεμένα με χειροπέδες στην πλάτη– να οδηγούνται από τους αστυνομικούς σε ένα περιπολικό ανάγκασε τις αρχές να ζητήσουν τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας. Ο στόχος είναι να καθοριστεί για ποιον λόγο οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι έπρεπε να περάσουν χειροπέδες στους ανήλικους, εξήγησε ο αξιωματικός της αστυνομίας Γκαμπριέλ Εβανγκελίστι μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα πρέπει να απειλείται η σωματική ακεραιότητα του αστυνομικού ή να υπάρχει κίνδυνος διαφυγής» του υπόπτου για να γίνει κάτι τέτοιο, διευκρίνισε.

 

Οι αστυνομικοί επενέβησαν αφού οι αρχές έλαβαν μια τηλεφωνική καταγγελία που έκανε λόγο για κλοπή με χρήση βίας, σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα Ντενίς Γκεμάν. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για απόπειρα κλοπής ενός πατινιού που κάποιος το είχε αφήσει σε δημόσιο χώρο. Τα δύο παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα.

Η απόφαση να περαστούν χειροπέδες στους ανηλίκους προκάλεσε οργή σε πολλούς από τους αυτόπτες μάρτυρες. «Σίγουρα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην εκπαίδευση (των αστυνομικών). Είναι απίστευτο, σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς, αστυνομικοί να δένουν με χειροπέδες τα παιδιά και να ασκούν πιέσεις στους μάρτυρες για να μην τους βιντεοσκοπήσουν και να μην αναφέρουν το συμβάν», σχολίασε ο γενικός επιθεωρητής για τα δικαιώματα του παιδιού Μπερνάρ Ντε Βος.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης