Συμφωνία Ρωσίας και των Κούρδων του YPG επετεύχθη σήμερα, για τη δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Afrin στη βορειοδυτική Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

H είδηση έπεσε σαν «βόμβα» στην Τουρκία η οποία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε περαιτέρω επιρροή στην ευρύτερη περιοχή κοντά στα σύνορά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιοχή Afrin που είναι υπό κουρδικό έλεγχο και βρίσκεται δυτικά του τουρκικού θύλακα, περικυκλώνοντας ουσιαστικά τις τουρκικές δυνάμεις, όπως αναφέρει ο διεθνολόγος Νίκος Χειλαδάκης.
Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί με την συμβολή των Κούρδων στον κουρδικό θύλακα του Afrin, δηλαδή «πισώπλατα» από τους Τούρκους και έχουν αρχίσει τις προπαρασκευές για την δημιουργία αεροπορικής βάσης την οποία θα χρησιμοποιούν από κοινού με τους Κούρδους, αναφέρει το nikosxeiladakis.gr.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σαν ένα πολύ δυνατό «χαστούκι» στην Άγκυρα, που τώρα βλέπει πως έχει εγκλωβιστεί και ουσιαστικά περικυκλωθεί από τους Κούρδους που στηρίζονται από τους Αμερικανούς αλλά όπως αποδεικνύεται και από τους Ρώσους, παρά την πρόσφατη επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας.

Η κίνηση αυτή των Ρώσων θεωρείται σαν «άδειασμα» της Άγκυρας σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, ενώ οι Κούρδοι ισχυροποιούνται και άλλο τις θέσεις τους και προχωρούν στο σχέδιο της δημιουργίας του Βορείου Διαδρόμου αποκόπτοντας τους Τούρκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική συμφωνία όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του YPG Redur Xelil ολοκληρώθηκε την Κυριακή και ήδη ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει στην περιοχή Afrin.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, δήλωσε ότι δεν είχε σχέδια να δημιουργήσει νέες στρατιωτικές βάσεις στη Συρία. Ανέφερε δε ότι ένας κλάδος του «Κέντρου Συμφιλίωσής» της, που διαπραγματεύεται την τοπική ανακωχή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Συρία, βρέθηκε στο Χαλέπι κοντά στην Afrin.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης