Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λα Ροσέλ, στη δυτική Γαλλία, τόνισε πως η Γερμανία δεν μπορεί να «αποποιηθεί τις ευθύνες της», έχει και εκείνη «επίσης ανάγκη την ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας, εν μέσω της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας στο σύνολό της.

Ταυτόχρονα, χαιρέτισε την έναρξη της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καλώντας ταυτόχρονα τον πρόεδρό της, τον Μάριο Ντράγκι, να πάει «πιο μακριά» σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες τόνωσης της ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το αναγνωρίζουμε: η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να αλλάζει. Αλλά πρέπει να πάμε πιο μακριά», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έχει επανειλημμένα κρίνει ότι είναι υπερβολικά υψηλή η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

«Η θέση του προέδρου της ΕΚΤ σήμερα είναι αυτή που υπερασπιζόμαστε, είναι αυτή που είχε εκφραστεί πριν από δύο χρόνια από τον πρόεδρο» Φρανσουά Ολάντ, συνέχισε ο Βαλς. «Είναι η ίδια την οποία κηρύσσουν πολυάριθμοι διεθνείς θεσμοί, οικονομολόγοι. Είναι αυτή που εκφράζω εδώ και πέντε μήνες», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι προανήγγειλαν χθες Σάββατο στο Παρίσι την πραγματοποίηση Συνόδου της ΕΕ στην Ιταλία στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία θα είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη Σύνοδο αυτή θα ακολουθήσει στα τέλη Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας, μια ακόμη σύνοδος με τη συμμετοχή μόνον των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Την ίδια ώρα πάντως, το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφει πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φέρεται πως έχει δυσαρεστηθεί από την πρόταση που εκτιμάται ότι έκανε ουσιαστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δηλαδή να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τα κράτη σε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας μάλλον, παρά στις πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Το περιοδικό γράφει, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, ότι τόσο η ιδία η καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τηλεφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της ΕΚΤ για να τον εγκαλέσουν σχετικά με όσα είπε σε ομιλία που εκφώνησε στο Τζάκσον Χόουλ της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ στις 22 Αυγούστου.

Όμως, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την εκδοχή του, τονίζοντας πως «ο ισχυρισμός πως η καγκελάριος εγκάλεσε τον πρόεδρο Ντράγκι δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά γεγονότα καθ’ οιονδήποτε τρόπο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης