Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ σημαίνει το τέλος της περιόδου της «φιλελεύθερης μη δημοκρατίας» που κυριάρχησε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, μάλλον υπερβολικά ενθαρρυμένος από την νίκη του Τραμπ.

Άλλωστε, ο Βίκτορ Ορμπάν ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε εκφράσει ήδη από τον Ιούλιο την σαφή του προτίμηση προς τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών. Εκτός από την ιδεολογική-πολιτική τους συνάφεια, Ορμπάν και Τραμπ επικρίνονται για θέσεις υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων με τη Ρωσία, επικυρίαρχο της Βουδαπέστης στο κομμουνιστικό μπλοκ και αντίπαλο των ΗΠΑ στον Ψυχρό Πόλεμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι η δεύτερη ημέρα ενός ιστορικού γεγονότος, με το οποίο ο δυτικός πολιτισμός φαίνεται ότι σπάει επιτυχώς τα δεσμά μίας ιδεολογίας», είπε κατά τη διάρκεια διάσκεψης που οργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στη Βουδαπέστη.

«Αισθάνομαι ότι ζούμε τις μέρες όπου αυτό που ονομάζουμε φιλελεύθερη μη-δημοκρατία- στην οποία ζήσαμε για τα προηγούμενα 20 χρόνια- τελειώνει και μπορούμε να επιστρέψουμε στην πραγματική δημοκρατία», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται πως ήρθε η ώρα για τους πολιτικούς να κόψουν τα δεσμά της πολιτικής ορθότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ορμπάν έχει έρθει σε σύγκρουση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που πλήττουν την ανεξαρτησία της ουγγρικής δικαιοσύνης και της κεντρικής τράπεζας. Ο μεταλλικός φράκτης του κατά μήκος των ουγγρικών συνόρων για την αντιμετώπιση της ροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή τον έβαλε στο στόχαστρο των οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης