Στη μετακίνηση δύο πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Musudan», από τις ανατολικές ακτές της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Ν. Κορέα, προχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες η Πιονγκγιάνγκ, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Την είδηση επιβεβαίωσαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το CNN, η Ουάσινγκτον παραμένει επιφυλακτική για τις προθέσεις της Β. Κορέας, καθώς πιθανή θεωρείται η εκ νέου τοποθέτηση τους σε διαφορετική περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και 1,5 μήνα η Πιονγκγιάνγκ προετοιμαζόταν πυρετωδώς για την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου καθώς και για μια νέα πυρηνική δοκιμή, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Η.Π.Α. και Νότιας Κορέας, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. μετά την τρίτη πυρηνική δοκιμή του περασμένου Φεβρουαρίου.

«Οι πύραυλοι ήταν έτοιμοι προς χρήση, ωστόσο η Β. Κορεά τους μετακίνησε», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο Associated Press, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζορτζ Λιτλ, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, τονίζοντας πως «αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι μια παύση στις προκλήσεις».

«Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές πως τέτοιες ενέργειες λειτουργούν ευεργετικά στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταδιακή αποκλιμάκωση στην Κορεατική

Η τοποθέτηση εκτοξευτήρων με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, που ήταν έτοιμοι να πλήξουν ανά πάσα στιγμή στόχους στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, είχε προκαλέσει έντονη νευρικότητα στη Δύση, η οποία παρατηρούσε τη Β. Κορέα να κλιμακώνει σταδιακά την ένταση στην Κορεατική. Η Πιονγκγιάνγκ είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ακόμα και με στρατιωτικά πλήγματα κατά αμερικανικών βάσεων που διατηρεί στη νήσου Γκουάμ, σε περίπτωση που δεν ασκούσε πιέσεις για άρση των σκληρών οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν στη Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. μετά την τρίτη πυρηνική της δοκιμή.

Η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και οι Η.Π.Α. προχώρησαν από την πλευρά τους στη λήψη μια σειράς μέτρων, προκειμένου να μπορέσουν να εξουδετερώσουν ενδεχόμενη επίθεση σε σημείο της επικράτειάς τους. Με εντολή του ίδιου του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, τοποθετήθηκαν συστοιχίες με πυραύλους «Patriot» στο κέντρο της πρωτεύουσας Τόκιο, με τις εικόνες να κάνουν τότε τον γύρο του κόσμου.

Μετά τις λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 101 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, Κιμ Ιλ-σουνγκ (15 Απριλίου) και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την άνοδο στην εξουσία του εγγονού του, Κιμ Γιονγκ-ουν, παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ωστόσο, η επιμονή της Ν. Κορέας να αποσύρει όλους τους εργαζομένους της από τη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

Διαβάστε επίσης:
Απειλές Πιονγκγιάνγκ σε ενδεχόμενο κλείσιμο του Καεσόνγκ, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013, 07:53
Σε ετοιμότητα η πολεμική μηχανή Ν. Κορέας-Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Απριλίου 2013, 07:30

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης