Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ και τη Σουηδία για την απελευθέρωση τριών Αμερικανών που κρατούνται στην Πιονγκγιάνγκ.

Το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των τριών Αμερικανών κορεατικής καταγωγής συζητιέται μέσω διάφορων διαύλων, περισσότερο από μία εβδομάδα αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την έκπληξη αποδεχόμενος να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει επιβεβαιώσει προς το παρόν ότι έχει προτείνει αυτή την ιστορική συνάντηση, καθώς η πρόταση διαβιβάστηκε από τη Σεούλ. Όμως η ανακοίνωση έχει ήδη προκαλέσει μια κούρσα προετοιμασιών για να οριστεί μια ρεαλιστική ατζέντα για τις συνομιλίες αυτές.

Το νοτιοκορεατικό τηλεοπτικό δίκτυο MBC μετέδωσε χθες Κυριακή ότι η Πιονγκγιάνγκ και η Ουάσινγκτον βρίσκονται κοντά στη σύναψη τελικής συμφωνίας για την απελευθέρωση των Αμερικανών.

«Συνεννοούνται για τις λεπτομέρειες που αφορούν το χρονοδιάγραμμα των απελευθερώσεων», ανέφερε το MBC, επικαλούμενο νοτιοκορεατική διπλωματική πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της βορειοκορεατικής αποστολής στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω ενός διαύλου επικοινωνίας με την επονομασία «ο δίαυλος της Νέας Υόρκης», πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Το θέμα αυτό αναφέρθηκε και στη διάρκεια των τριήμερων συζητήσεων που είχε στη Στοκχόλμη ο Βορειοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ-Χο (σ.σ.: φωτό άρθρου) και η Σουηδέζα ομόλογός του Μάργκοτ Βάλστρομ, όπως μετέδωσε το CNN.

Η Σουηδία, που εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα στην Πιονγκγιάνγκ, αναφέρθηκε στο ζήτημα προκειμένου «τα πράγματα να προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε το CNN. «Οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα των κρατούμενων θα έχει τεράστιες συνέπειες στις ΗΠΑ».

Ο Κιμ Ντονγκ-Τσουλ, ένας Αμερικανοκορεάτης πάστορας, συνελήφθη για κατασκοπεία και καταδικάστηκε το 2016 σε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα.

Ο Κιμ Χακ- Σονγκ και ο Κιμ Σανγκ-Ντουκ, γνωστός και ως Τόνι Κιμ, εργάζονταν για το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο ιδρύθηκε από αλλοδαπούς ευαγγελιστές. Συνελήφθησαν πέρυσι για «εχθρικές ενέργειες».

Οι πληροφορίες για την ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ, της Σεούλ, της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

Νοτιοκορεατική αποστολή που μετέβη πρόσφατα στις ΗΠΑ διαβίβασε στην Ουάσινγκτον την πρόταση του Κιμ Γιονγκ-Ουν να συναντηθεί με τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε μια σύνοδο πριν το τέλος Μαΐου, όμως προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε τόπος.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δέχθηκε επίσης να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν τον επόμενο μήνα, ενώ, σύμφωνα με τον Τύπο, φέρεται να συμφώνησε να εγκαταλείψει η χώρα του τα πυρηνικά και βαλλιστικά της προγράμματα με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, η Νοτιοκορεάτισσα υπουργός Εξωτερικών Κανγκ Κιούνγκ-Ουά δήλωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν «εξετάζει την κατάσταση» μετά το αιφνιδιαστικό «ναι» του Τραμπ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κιμ δεσμεύθηκε στην αποπυρηνικοποίηση. «Είναι η πρώτη φορά που οι λέξεις αυτές προέρχονται απευθείας από τον ίδιο τον ανώτατο ηγέτη της Βόρειας Κορέας», τόνισε η Κανγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης