Β. Ιρλανδία: Ένας χρόνος ακυβερνησία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018, 10:02
Β. Ιρλανδία: Ένας χρόνος ακυβερνησία
Εδώ και έναν χρόνο η Βόρεια Ιρλανδία είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη. Σε συνάρτηση με την ανασφάλεια που προκαλεί το Brexit αναφορικά με τα μελλοντικά σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας προέκυψε μια κατάσταση η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στην πολύπαθη περιοχή. Την περίοδο 1968-1994 η διαμάχη μεταξύ καθολικών και προτεσταντών προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 3.600 ανθρώπων. Οι καθολικοί αγωνίζονταν για μια ενωμένη Ιρλανδία, ενώ οι προτεστάντες για τα προνόμιά τους σε μια Βόρεια Ιρλανδία μέλος της Μ. Βρετανίας.

Μέχρι τις 9 Ιανουαρίου του 2017 συγκυβερνούσαν οι δύο μεγάλες παρατάξεις που προέρχονται από το καθολικό και προτεσταντικό μέτωπο, το Sinn Fein και το DUP αντίστοιχα. Μια διαμάχη όμως για την κακή διαχείριση ενός προγράμματος προώθησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έφερε τη ρήξη. Το Sinn Fein καταλόγισε την ευθύνη στην τότε επικεφαλής της κυβέρνησης και του DUP Αρλίν Φόστερ και όταν εκείνη αρνήθηκε να παραιτηθεί, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάρτιν Μακ Γκίνες προκάλεσε με την παραίτησή του την πτώση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Η αλληλεξάρτηση DUP-Μέι

Από τότε δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις συζητήσεις, ενώ τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων είναι το αίτημα των καθολικών του Sinn Fein να αναγνωριστεί η ιρλανδική γλώσσα ως ισάξια της αγγλικής και η άρνηση του DUP από την άλλη να αναγνωρίσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων.

Από τότε που η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη του DUP στη Βουλή, δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστος ουδέτερος διαμεσολαβητής σε αυτήν τη διένεξη. Στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου 2017 η συντηρητική παράταξη της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία. Μόνο το DUP που εκπροσωπείται με 10 έδρες στη Βουλή μπορούσε να τη στηρίξει.

Ακόμη ένα «αγκάθι» του Brexit

Παράλληλα, το ζήτημα της Ιρλανδίας αποτελεί ένα από τα εξαιρετικά δύσκολα σημεία στη διαδικασία του Brexit. Η έξοδος της Μ. Βρετανίας από τη ζώνη του Σένγκεν συνεπάγεται συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας. Κάτι που θέλουν να αποφύγουν και οι δύο πλευρές, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

Η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, με το DUP να ζητεί η χώρα να διοικείται απευθείας από το Λονδίνο. «Μπορεί αυτή να είναι χειρότερη εναλλακτική, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά στον λόγο της ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η Αρλίν Φόστερ. Βέβαια, είναι γεγονός ότι το DUP, ως το κόμμα που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην παράταξη της Μέι, θα μπορεί να ασκεί αρκετά μεγάλη επιρροή σε μια πολιτική που κατευθύνεται απευθείας από τη Μ. Βρετανία.

Πάντως, ενώ το Sinn Fein έχει εκφράσει την πρόθεση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενοποίηση με την Ιρλανδία και τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., το DUP αντίθετα υποστηρίζει το Brexit.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Ιανουαρίου 2018, 10:02