Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι αν διαλυθεί το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), πράγμα για το οποίο ασκεί πίεση η κυβέρνηση των ΗΠΑ, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας αυτής χθες.

Ο Πιερ Κρέχενμπουλ, ο γενικός διευθυντής του UNRWA, μίλησε στο Γερμανικό Πρακτορείο μία ημέρα πριν διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη η διεθνής σύνοδος με σκοπό να ζητηθεί χρηματοδότηση από διεθνείς δωρητές, ώστε να καλυφθεί ο προϋπολογισμός του, ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κρέχενμπουλ επισήμανε ότι «ουδείς έχει προτείνει κάποια ιδέα για το πώς θα αντικατασταθούμε αν καταργηθεί το UNRWA».

«Έχουμε 280.000 μαθητές στη Λωρίδα της Γάζας. Σε ποια σχολεία θα πάνε αν κλείσουν τα δικά μας;», διερωτήθηκε.

Το Γραφείο επιτελεί το έργο του στην Ιορδανία, στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο και στη Συρία. Η εντολή του προέρχεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που έχει 193 κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διεθνής σύνοδος για τη συγκέντρωση δωρεών διεξάγεται στη Νέα Υόρκη την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ συνδιοργανώνουν με το Μπαχρέιν στη Μανάμα μια εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί η οικονομική πτυχή του αναμενόμενου εδώ και καιρό αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου, που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκαλεί «τη συμφωνία του αιώνα».

Ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, ένας από τους αρχιτέκτονες του αμερικανικού σχεδίου, χαρακτηρίζει το UNRWA «τσιρότο» που αδυνατεί να επιλύσει τα αληθινά προβλήματα.

Οι ηγέτες των Παλαιστινίων από την πλευρά τους απορρίπτουν a priori το σχέδιο των ΗΠΑ και την οικονομική πτυχή του που αρχίζει να παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη, το οποίο θεωρούν ισοδύναμο με την αποδοχή επενδύσεων σε αντάλλαγμα για την εγκατάλειψη του οράματος της ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους.

Ο προϋπολογισμός του UNRWA για το 2019 καλύπτει τη λειτουργία 700 σχολείων, στα οποία πάνε μισό εκατομμύριο παιδιά, κέντρων υγείας που δέχονται 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις τον χρόνο, καθώς και άλλα προγράμματα άμεσης βοήθειας και κοινωνικού χαρακτήρα.

Μετά τη διακοπή της αμερικανικής χρηματοδότησης, o μεγαλύτερος χορηγός του Γραφείου είναι η Ε.Ε., ακολουθούμενη από τη Γερμανία και τη Σαουδική Αραβία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης