Η καταστολή των κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους νέους της χώρας, προειδοποίησε η διευθύντρια της UNICEF Ενριέτα Φορ.

«Έχω συγκλονιστεί από αυτό το φονικό άνευ διακρίσεων, μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και παιδιά, που διαπράττεται στη Μιανμάρ και από την ανικανότητα των δυνάμεων ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να εγγυηθούν την ασφάλεια των παιδιών» υπογραμμίζει η Φορ σε ανακοίνωσή της, η οποία δόθηκε χθες Κυριακή στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΟΗΕ υπολογίζει τον αριθμό των νεκρών κατά την καταστολή των διαδηλώσεων του Σαββάτου σε 107, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 7 παιδιά, αλλά αναμένει ότι ο απολογισμός αυτός θα αυξηθεί. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 114 νεκρούς.

«Πέρα από τον άμεσο αντίκτυπο της βίας, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης για τα παιδιά της χώρας μπορεί να είναι καταστροφικές» σημειώνει η Φορ.

Η αξιωματούχος του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά υπογραμμίζει ότι ήδη υπάρχει έλλειψη παροχής στοιχειωδών υπηρεσιών υγείας στη Μιανμάρ, επικαλούμενη το γεγονός ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά δεν έχει πρόσβαση σε εμβόλια και πέντε εκατομμύρια σε βιταμίνη A.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απουσία αυτή πρόσβασης σε στοιχειώδη περίθαλψη, σε συνδυασμό με την οικονομική επιβράδυνση που θα οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια, θέτει σε κίνδυνο μια ολόκληρη γενιά» τονίζει η Φορ.

Από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου τουλάχιστον 35 παιδιά έχουν σκοτωθεί, επισημαίνει εξάλλου καταλήγοντας η αξιωματούχος της UNICEF.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης