"Ο χρεοκοπημένος Έλγιν έκλεψε τα Μάρμαρα"

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014, 01:18


«Τα γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, γιατί απλούστατα είναι κλεμμένα». Αυτό τόνισε ο Αυστραλός νομικός Τζέφρι Ρόμπερτσον, μιλώντας σε ειδική εκπομπή της αυστραλιανής δημόσιας τηλεόρασης του ABC, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ είχε διαδοχικές επαφές για το θέμα.

«Ο λόρδος Έλγιν ήταν ένας χρεοκοπημένος διπλωμάτης, που έκλεψε τα γλυπτά για να βγάλει χρήματα»
Ο Τζ. Ρόμπερτσον χαρακτήρισε τον λόρδο Έλγιν ως έναν χρεοκοπημένο διπλωμάτη, που έκλεψε τα γλυπτά για να βγάλει χρήματα.

«Δεν είχε κανένα νομικό δικαίωμα, ούτε άδεια να τα αφαιρέσει από την Ακρόπολη και να τα μεταφέρει στη χώρα του, καταστρέφοντας μάλιστα αρκετά» είπε ο Αυστραλός νομικός.

Σε παρατήρηση της δημοσιογράφου Έμα Αμπερίτσι ότι το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα γλυπτά και σε αυτό συμφωνούν τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον όσο και ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο κ. Ρόμπερτσον είπε: «Ναι, αλλά το 88% των Βρετανών είναι υπέρ της επιστροφής τους και αυτό είναι σημαντικό». Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχουν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναγνωρίζουν πως υφίσταται θέμα.

«Η UNESCO έδωσε προθεσμία έξι μηνών στη Βρετανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα. Αν δεν το κάνει, η δικαστική προσφυγή είναι πιθανή» υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην Αμάλ Αλαμουντίν, ο κ. Ρόμπερτσον είπε ότι ασχολείται εδώ και τρία χρόνια με το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών.

«Τότε με πλησίασε η ελληνική κυβέρνηση και ζήτησε την άποψή μου και εγώ της ζήτησα να καταθέσει και τη δική της» δήλωσε, σημειώνοντας: «Ήταν συμπτωματικό ότι παντρεύτηκε πρόσφατα. Δεν επιδιώξαμε το ταξίδι αυτήν την εποχή για μεγαλύτερη δημοσιότητα. Ήταν συμπτωματικό και δεν επιδιώξαμε όλη αυτήν τη δημοσιότητα».

Ο Τζόφρι Ρόμπερτσον μαζί με την Αμάλ Αλαμουντίν κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης

Διαβάστε επίσης: Νέα δημοσιεύματα στη Βρετανία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014, 14:18

Διαμεσολάβηση της Unesco για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014, 16:12

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014, 13:28