Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Άνω Βουλής, επικαλούμενος την αναφορά που ζήτησε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα, στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ο αρχηγός του κράτους.

Ο Μίλος Βίστριλ, ο πρόεδρος της Γερουσίας, είπε στους δημοσιογράφους ότι σύμφωνα με την αναφορά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να μπορέσει να επιστρέψει ο Ζέμαν στα καθήκοντά του εντός των επόμενων εβδομάδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βίστριλ πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο θα πρέπει τώρα να συζητήσει εάν θα ενεργοποιήσει το άρθρο του Συντάγματος με το οποίο μεταφέρονται τα καθήκοντα του προέδρου σε άλλους αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών των καθηκόντων είναι και ο διορισμός ενός νέου πρωθυπουργού μετά τις βουλευτικές εκλογές της 8ης-9ης Οκτωβρίου.

Προκειμένου να γίνει αυτό, θα πρέπει να συμφωνήσουν και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου. Η Κάτω Βουλή θα συγκροτηθεί σε σώμα στις 8 Νοεμβρίου.

Ο Ζέμαν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μία ημέρα μετά τις εκλογές, στις οποίες ο σύμμαχός του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, ηττήθηκε από τους συνασπισμούς της αντιπολίτευσης. Το γραφείο του προέδρου έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να δώσει στη δημοσιότητα τη διάγνωση και λεπτομέρειες για την υγεία του Ζέμαν, υποστηρίζοντας ότι η νοσηλεία του δεν τον εμποδίζει να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τον λόγο αυτόν ο Βίστριλ ζήτησε την άποψη του νοσοκομείου, χωρίς να αποκαλύψει τη διάγνωση των γιατρών.

«Κατά την άποψη του Κεντρικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ο πρόεδρος Μίλος Ζέμαν δεν είναι επί του παρόντος σε θέση, για λόγους υγείας, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του», τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης