Ο απολογισμός των μαχών οι οποίες σημειώθηκαν την Πέμπτη ανάμεσα σε αντάρτες και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στο κέντρο του Γκρόζνι, πρωτεύουσας της Τσετσενίας, ανήλθε στους 24 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι ρωσικές και οι τοπικές αρχές.

Συνολικά 24 των υπηρεσιών ασφαλείας σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, τον οποίο μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, δέκα αντάρτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας.

Η επίθεση εξαπολύθηκε σε κυκλικό οδικό κόμβο στο κέντρο του Γκρόζνι, ενώ ακολούθησαν μάχες με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης μέσα σε σχολείο και ακίνητο όπου στεγάζονταν τοπικά ΜΜΕ, το οποίο πυρπολήθηκε.

Οι δράστες της επίθεσης ανέφεραν ότι ανήκουν στο κυριότερο ισλαμιστικό κίνημα στην Τσετσενία, το Εμιράτο του Καυκάσου, καθώς και ότι δρούσαν υπό τις διαταγές του νέου του ηγέτη, Αλί Αμπού Μουχάμαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από δύο μήνες πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Γκρόζνι όταν νεαρός καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από συναυλιακό χώρο, ενώ επτά αντάρτες και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη γειτονική επαρχία Νταγκεστάν στις αρχές του Οκτωβρίου σε μάχες.

Η κλιμάκωση της βίας εγείρει φόβους για έναν νέο κύκλο βίας, μερικές ημέρες πριν από την 20ή επέτειο από το ξέσπασμα του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας (Δεκέμβριος 1994-Αύγουστος 1996).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης