H Ουκρανία τίμησε σήμερα την 29η επέτειο από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ, την ώρα που παρατηρούνται καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής ενός νέου κελύφους από μπετόν στον αντιδραστήρα που εξερράγη.

Στις 26 Απριλίου 1986 σημειώθηκε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 4 του πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας. Εκτιμάται πως η ποσότητα ραδιενέργειας που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα αντιστοιχεί σε 200 ατομικές βόμβες σαν της Χιροσίμα
Ακριβώς στη 1.23 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν και σημειώθηκε η έκρηξη, εκατοντάδες άνθρωποι εναπόθεσαν λουλούδια και αναμμένα κεριά στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των θυμάτων του Τσερνόμπιλ στο Σλαβούτιτς, σε απόσταση 50 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο επισκέφθηκε σήμερα το Τσερνόμπιλ προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της πυρηνικής καταστροφής και να διαπιστώσει την πορεία των εργασιών κατασκευής της λεγόμενης σαρκοφάγου, ενός νέου κελύφους από μπετόν στον αντιδραστήρα Νο 4 του πυρηνικού σταθμού, που εξερράγη την 26η Απριλίου του 1986.

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις μνήμης στην Ουκρανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται πως μετά την έκρηξη ποσότητα ραδιενεργών υλικών αντίστοιχων με τουλάχιστον 200 βόμβες όπως της Χιροσίμα εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Το ραδιενεργό νέφος κάλυψε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ιδίως εδάφη της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας.

«Χάρη στα κεφάλαια που έχει αποδεσμεύσει η διεθνής κοινότητα, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου, προκειμένου να προστατεύσουμε για πάντα την υφήλιο από τη ραδιενεργό ακτινοβολία του Τσερνόμπιλ» επισήμανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Πρίπιατ και Τσερνόμπιλ: Πόλεις φαντάσματα μετά το δυστύχημα

Αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός των θυμάτων

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τότε από την περιοχή, σε ακτίνα 30 χλμ. περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού, η πρόσβαση στον οποίο απαγορεύται μέχρι σήμερα, ο δε απολογισμός των θυμάτων από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, 100 χλμ. μακριά από το Κίεβο, συνεχίζει να διχάζει.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν μόνο τους θανάτους 31 εργαζομένων και πυροσβεστών. Την ίδια στιγμή ακτιβιστικές οργανώσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στις 100.000Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που ερευνά τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας δεν αναγνωρίζει επίσημα παρά μόνο τους θανάτους 31 εργαζομένων και πυροσβεστών που πέθαναν από τα άμεσα αποτελέσματα της έκθεσής τους στη ραδιενεργό ακτινοβολία. Η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100.000 θανάτους που οφείλονται στη μόλυνση από τη ραδιενέργεια, κυρίως μεταξύ όσων ασχολήθηκαν με τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων και της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους που στάλθηκαν από τις σοβιετικές αρχές χωρίς ουσιαστική προστασία στο σημείο του δυστυχήματος, προκειμένου να κατασβήσουν την πυρκαγιά, να καθαρίσουν τη μολυσμένη περιοχή και να σφραγίσουν με μια πρώτη σαρκοφάγο, δηλαδή επίστρωση από μπετόν, τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα και το επικίνδυνο περιεχόμενό του.

Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά για το πυρηνικό δυστύχημα που συγκλόνισε τον πλανήτη

Η ολοκλήρωση της νέας σαρκοφάγου, που θα έχει πάχος 105 μ., προβλεπόταν αρχικά για τα τέλη του 2015. Πήρε όμως διετή παράταση εξαιτίας «τεχνικών δυσκολιών» που οφείλονται στην περιπλοκότητα του έργου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία διαχειρίζεται τις δωρεές της διεθνούς κοινότητας για το κομβικής σημασίας έργο, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης