Στην Έλλάδα επέρριψε ευθύνες για την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

«Η στάση της Ελλάδας ήταν αρνητική τις πρώτες μέρες. Υπήρξε ένταση, αφού η Ελλάδα έστειλε τα πολεμικά της πλοία στις έρευνες που κάναμε», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μετά τα γεγονότα στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε λάβει μέτρα για τα εθνικά συμφέροντα τα δικά μας και των Τουρκοκυπρίων. Το ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία. Δεν θέλουμε ένα ατύχημα μεταξύ συμμάχων. Βλέπουμε ότι η Ελλάδα συμμετέχει πλέον σε αυτές τις συναντήσεις και είμαστε ευτυχείς».

Από την πλευρά του, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε: «Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ. Μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή δημιουργήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η γραμμή είναι ανοικτή 24/7. Αυτός ο μηχανισμός προέκυψε χάρη στις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών. Ευχαριστώ και τα δύο μέρη για αυτήν τη θετική εξέλιξη. Ελπίζω ότι τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν. Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα».

Ανησυχία Στόλτενμπεργκ για τους S-400

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το σύστημα πυραύλων S-400 που αγοράζει η Τουρκία από τη Ρωσία, ο Cavusoglu δικαιολογήθηκε λέγοντας πως: «Εφόσον δεν μπορούσαμε να πάρουμε το Patriot ή άλλα συστήματα αεροπορικής άμυνας από τους συμμάχους μας, έπρεπε να αγοράσουμε το S-400».

«Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να προκαλούν ο ένας τον άλλον δυσκολίες για διαφορετικούς λόγους στην κάλυψη άλλων αναγκών στον αμυντικό κλάδο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γιενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Ανησυχούμε για τις συνέπειες της τουρκικής απόκτησης του συστήματος S-400». Το σύστημα όπως είπε, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα συμμαχικά αεροσκάφη και μπορεί να οδηγήσει σε αμερικανικές κυρώσεις.

Υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα S-400 δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο εναέριο σύστημα πυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, προέτρεψε την Τουρκία να συνεργαστεί με όλους τους συμμάχους για να βρει εναλλακτικές λύσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης