Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να λάβουν μέτρα για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων όσον αφορά στις δραστηριότητες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12 Ιουλίου.

«Βρισκόμαστε ακόμη στο ίδιο σημείο. (Στην Ανατολική Μεσόγειο) η Ε.Ε. και ο ΟΗΕ θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με επιτροπή ή μηχανισμό, στο πλαίσιο των προτάσεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ελβετό  ομόλογό του Ignazio Cassis, στην Άγκυρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είπε επίσης ότι εάν η Ε.Ε. λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, «για να κατευνάσει» τους Ελληνοκύπριους, η Τουρκία θα αντιδράσει.

«Τα βήματα που θα λάβει η Ε.Ε. στην κατεύθυνσή μας θα είναι χρήσιμα, αλλά θα προκαλέσουν αντιδράσεις. Θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα και ουδείς μπορεί να το αποτρέψει αυτό», πρόσθεσε. «Θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, χωρίς δισταγμό. Θα κάνουμε οτιδήποτε για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και της ΤΔΒΚ», είπε ακόμη.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε επίσης ότι «οι Ελληνοκύπριοι παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων προχωρώντας στις δραστηριότητες γεώτρησης χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως το μερίδιό τους.
Από την άλλη, η Τουρκία ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως χώρα εγγυήτρια, όταν οι προειδοποιήσεις της προς τους Ελληνοκύπριους, την Ε.Ε. και το ΝΑ δεν απέδωσαν αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Τουρκία είναι πάντα υπέρ της μόνιμης και ειρηνικής λύσης στην Κύπρο», είπε. «Η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποστηρίξει αυτές τις αδικίες στο όνομα μιας λεγόμενης προσέγγισης αλληλεγγύης», δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης.

Ο Τσαβούσογλου ευχαρίστησε επίσης τον Ελβετό ομόλογό του ότι πάντα φιλοξενεί διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στις 10 Ιουλίου δήλωσε ότι «οι εντάσεις με την Τουρκία για  τις δραστηριότητες γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο θα οδηγήσουν στην αλληλεγγύη της Ε.Ε. με τους Ελληνοκύπριους».

«Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας να διατηρήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία, η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και πρόκληση στην κυριαρχία του κράτους μέλους μας, της Κύπρου θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην Ε.Ε. να ανταποκριθεί με πλήρη αλληλεγγύη, όπως συμφωνήθηκε από την EUCO», είπε ο Τουσκ.
 
Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, Fatih, άρχισε τις έρευνες ανοικτής θαλάσσης τον περασμένο Μάιο, σε περιοχή περίπου 75 χιλιομέτρων (42 ναυτικά μίλια) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου.

Η Αθήνα και οι Ελληνοκύπριοι αμφότεροι αντιτάχθηκαν στην κίνηση, απειλώντας να συλλάβουν τα πληρώματα των πλοίων και να στρατολογήσουν ηγέτες της Ε.Ε. να υποστηρίξουν τις επικρίσεις τους.

Η Τουρκία αμφισβήτησε «τη μονομερή ενέργεια για χορήγηση δικαιωμάτων άντλησης» από την ελληνοκυπριακή διοίκηση  στην ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική Κύπρος έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής».

Πληροφορίες από: hurriyetdailynews.com

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης