Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επισκέπτεται το Μπακού, κάλεσε την Τρίτη τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει το Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουσή του με την Αρμενία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και αμφισβήτησε τη χρησιμότητα μιας κατάπαυσης του πυρός στον θύλακο.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να υποστηρίξει εκείνους που κάνουν το σωστό, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αζέρο ομόλογό του Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη του Τσαβούσογλου στο Μπακού πραγματοποιείται μετά την έκκληση που απηύθυναν η Γαλλία, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, που συμπροεδρεύουν στην Ομάδα του Μινσκ, για «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός» στο Καραμπάχ.

Οι τρεις χώρες κάλεσαν τα δύο μέρη να «δεσμευθούν από τώρα για την επανάληψη της διαδικασίας διευθέτησης» ενώ οι μάχες συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή χθες, Δευτέρα, και οι βομβαρδισμοί σε αστικές ζώνες προκαλούν φόβους για νέα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Στις δηλώσεις του, ο Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου δεν παύει να δηλώνει ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει το δικαίωμα να εκδιώξει τους Αρμένιους αυτονομιστές από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, απέρριψε έμμεσα την έκκληση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τι θα γίνει μετά, η Αρμενία θα αναγκαστεί να αποσυρθεί αμέσως από τα αζερικά εδάφη; Θα υπάρξει μια επίλυση που θα εγγυάται την αποχώρησή της;» διερωτήθηκε.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούριο (στην έκκληση της ομάδας του Μινσκ), συνεχίζουν να θέτουν στην ίδια βάση τον καταπιεστή και τον καταπιεζόμενο», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός.

Όπως είπε ο Μ. Τσαβούσογλου, η υιοθέτηση της ίδιας προσέγγισης απέναντι στις δύο χώρες ισοδυναμεί με «επιβράβευση της Αρμενίας» παρότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί αζερικό έδαφος με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Θα σταθούμε στο πλευρό των Αζέρων αδελφών μας, σήμερα και αύριο», διαβεβαίωσε. «Θα ήθελα να πω σε όλο τον κόσμο πως το Ναγκόρνο Καραμπάχ ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, είναι μια κατεχόμενη περιοχή που δεν μπόρεσε να απελευθερωθεί παρ΄όλες τις προηγούμενες αποφάσεις» διεθνών μεσολαβητών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης τις αρμενικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν επιθεσεις εναντίον Αζέρων αμάχων. «Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για παραβίαση των Συνθηκών της Γενεύης», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης