Τσαντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν δύο επαρχίες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019, 23:44
Τσαντ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν δύο επαρχίες

Ο πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντέμπι κήρυξε σήμερα σε κατάσταση συναγερμού δύο επαρχίες της χώρας και ζήτησε τον αφοπλισμό των πολιτών έπειτα από τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων αντιπάλων κοινοτήτων, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε για τρεις μήνες στις επαρχίες Σίλα και Ουαντάι, στα σύνορα του Τσαντ με το Σουδάν. Οι συγκρούσεις μεταξύ αγροτών και κτηνοτρόφων προκάλεσαν πάνω από 50 νεκρούς από τις 9 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.

Από πολλών δεκαετιών, η επαρχία Ουαντάι σπαράσσεται από συγκρούσεις μεταξύ των αυτόχθονων κατοίκων τους και αράβων νομάδων κτηνοτρόφων.

«Εάν συνεχισθούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ουανταϊτών και Αράβων να σκοτώνετε δέκα από κάθε πλευρά για να σώσετε την πλειονότητα των πολιτών. Έχετε την αδεια», τόνισε ο πρόεδρος Ντέμπι στις τοπικές αρχές, στη διάρκεια της σημεριής του επίσκεψης στη Σίλα, όπου ανακοινώθηκε η «ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων που θα εγγυηθούν την ασφάλεια του πληθυσμού στη ζώνη αυτή».

«Μόλις αποχωρήσω από τη Σίλα θα πρέπει να αφοπλίσετε όλους τους πολίτες της ζώνης που έχουν όπλα στα χέρια τους», διεμήνυσε ο πρόεδρος.

Εξόν από τον αφοπλισμό και την ανάπτυξη δυνάμεων, ο πρόεδρος ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας με μηχανή ανάμεσα στις δύο περιοχές, όπως επίσης και την παύση των αρχηγών των δύο περιφερειών απ’ όπου ξεκίνησαν οι ταραχές.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Αυγούστου 2019, 23:44