Το στρατιωτικό καθεστώς στο Τσαντ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν «αρκετές εκατοντάδες» αντάρτες μέσα σε 48 ώρες στο δυτικό τμήμα της χώρας, 12 ημέρες μετά τον θάνατο του προέδρου Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό σε ακριβώς αυτό το μέτωπο, έπειτα από τον οποίο ο γιος του, που τον διαδέχθηκε τασσόμενος επικεφαλής στρατιωτικής χούντας, ορκίστηκε να αφανίσει το ένοπλο κίνημα FACT.

Άλλοι 66 αντάρτες του Μετώπου για την Αλλαγή και τη Σύμπνοια στο Τσαντ (Front pour l’alternance et la concorde au Tchad) αιχμαλωτίστηκαν στις μάχες για τον έλεγχο της πόλης Νοκού, δήλωσε ο στρατηγός Αζέμ Μπερμαντοά Αγκουνά, εκπρόσωπος του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλά οχήματα και όπλα των ανταρτών κατασχέθηκαν, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Μάχες στις οποίες αναμετρώνται το FACT, που εφόρμησε από βάσεις του στη Λιβύη, και ο στρατός του Τσαντ εκτυλίσσονται από τα μέσα Απριλίου στην περιφέρεια Κανέμ, που καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος της από έρημο, κατά μήκος των συνόρων με τον Νίγηρα. Οι αντάρτες είχαν καταλάβει τη Νοκού, περίπου 390 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντζαμένα, την Πέμπτη.

Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη, διαβεβαίωσε το Μεταβατικό Στρατιωτικό Συμβούλιο, που πήρε στα χέρια του όλη την εξουσία μετά την ξαφνική ανακοίνωση του θανάτου του στρατάρχη Ντεμπί, ο οποίος κυβέρνησε την περίκλειστη αφρικανική χώρα με σιδηρά πυγμή για τριάντα χρόνια, την 20ή Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το FACT έκανε την έφοδό του την 11η Απριλίου, την ημέρα των προεδρικών εκλογών, κι άρχισε να προελαύνει προς την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, ο Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό, που είχε πάει στο μέτωπο για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις των δυνάμεών του, έπεσε στη μάχη.

Μερικές ώρες αργότερα, ο γιος του, ο στρατηγός του στρατού ξηράς Μαχαμάτ, 37 ετών, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, επικεφαλής του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου.

Οι απολογισμοί που δίνονται και γενικότερα οι ανακοινώσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Τσαντ είναι αδύνατον να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο. Η πρόσβαση στις εμπόλεμες ζώνες είναι απαγορευμένη στα ΜΜΕ.

Την προηγουμένη του θανάτου του προέδρου, ο στρατός είχε διαβεβαιώσει ότι οι δυνάμεις του σκότωσαν 300 αντάρτες και είχε αιχμαλωτίσει άλλους 246.

Οι μάχες όμως συνεχίστηκαν. Την Πέμπτη το πρωί, στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη, λόγω «τεχνικής βλάβης» σύμφωνα με τον στρατό, όταν το κατέρριψαν οι μαχητές του σύμφωνα με το FACT.

Ο νέος ισχυρός άνδρας του Τσαντ, μέχρι να αναλάβει πρόεδρος επικεφαλής της πανίσχυρης Προεδρικής Φρουράς, έχει συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες. Ανέστειλε το Σύνταγμα και διέλυσε το κοινοβούλιο, υποσχόμενος ότι θα διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» μέσα σε 18 μήνες και «εθνικός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς».

Η αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν μια «δυναστική διαδοχή» και ένα «θεσμικό πραξικόπημα» και κάλεσαν την Τρίτη τους πολίτες να διαδηλώσουν εναντίον της στρατιωτικής χούντας. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ντζαμένα και στον νότο, σύμφωνα με τις Αρχές, εννέα σύμφωνα με μια ΜΚΟ. Πάνω από 650 άλλοι συνελήφθησαν. Οι διαδηλώσεις απαγορεύθηκαν και, όταν γίνονται, καταστέλλονται βίαια.

Χθες το βράδυ η αστυνομία διέψευσε ότι χρησιμοποίησε αληθινές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, κατηγορώντας «ταραχοποιούς» που «επέβαιναν σε οχήματα με φιμέ τζάμια και χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας».

Πηγές: ΑΜΠΕ. AFP, dpa, Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης