Ο στρατηγός Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί, επικεφαλής του Στρατιωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου (CMT) που εγκαθιδρύθηκε χθες, Τρίτη, μετά τον θάνατο του πατέρα του Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο σε μάχες εναντίον των ανταρτών, «αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας» του Τσαντ, σύμφωνα με τον Χάρτη της Μετάβασης, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στον ιστότοπο της προεδρίας.

Ο Χάρτης της Μετάβασης ακυρώνει το προηγούμενο Σύνταγμα και θα εκτελεστεί ως «θεμελιώδης νόμος της Δημοκρατίας», σύμφωνα με τους όρους που χρησιμοποιούνται στο έγγραφο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νεαρός στρατηγός ηλικίας 37 ετών είναι επίσης «ο ανώτατος αρχηγός του Στρατού». Είχε ορίσει χθες με διάταγμα άλλους 14 στρατηγούς, οι οποίοι ανήκαν στον στενό κύκλο των συνεργατών του πατέρα του, ως μέλη του CMT, ενός οργάνου που έχει αναλάβει να οργανώσει τη 18μηνη περίοδο μετάβασης πριν από τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών».

Ο Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί προεδρεύει επίσης «του στρατιωτικού συμβουλίου μετάβασης, του υπουργικού συμβουλίου, των ανώτατων συμβουλίων και επιτροπών εθνικής άμυνας», σύμφωνα με το κείμενο.

Ο νέος αρχηγός του κράτους θέτει επίσης σε ισχύ τους νόμους που εγκρίνουν τα 69 μέλη του εθνικού συμβουλίου μετάβασης, που διορίζονται απευθείας από τον Μαχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χάρτης της Μετάβασης, που περιλαμβάνει 95 άρθρα, διασφαλίζει επίσης τις ελευθερίες «της γνώμης, της συνείδησης και της λατρείας».

Έχει οριστεί μια μεταβατική κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας ορίζονται και ανακαλούνται από τον Μοχαμάτ Ιντρίς Ντεμπί. «Τα μέλη του στρατού που καλούνται στη μεταβατική κυβέρνηση απαλλάσσονται από κάθε στρατιωτικό αξίωμα» διευκρινίζεται σε αυτόν τον καταστατικό χάρτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης