Η Κίνα αποφάσισε την Πέμπτη να αποκλείσει τρεις πόλεις που φιλοξενούν πάνω από 18 εκατομμύρια ανθρώπους ξεκινώντας έτσι μια τιτάνια προσπάθεια να περιορίσει τη μετάδοση του κοροναϊού. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει ώρα με την ώρα σε πόλεις της Κίνας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού (Σιγκαπούρη, Σκωτία), ενώ λουκέτο έβαλε και το διασημότερο μνημείο της Κίνας, η Απαγορευμένη Πόλη. Μάλιστα το Πεκίνο ακύρωσε μερικές από τις πλέον δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 18 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 600 σε όλο τον κόσμο. 

Συγκεκριμένα τα κρούσματα από τον νέο κοροναϊό έχουν φτάσει τα 634, όπως μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Εμφανίστηκε αρχικά στην Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, η οποία τώρα βρίσκεται σε καραντίνα και στην οποία έχουν ήδη διακοπεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης καθώς και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχώρησε σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγόρευσε την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.

Σήμερα, Πέμπτη, μια τρίτη πόλη, η Εζού, τέθηκε σε καραντίνα, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών εμφανίζονται δυσοίωνες. «Τα χειρότερα έπονται» προειδοποιούν οι επιστήμονες εκτιμώντας ότι τα κρούσματα μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φτάσουν τις τέσσερις χιλιάδες.

Οι εικόνες που ελήφθησαν από το εσωτερικό της Ουχάν μετά το κλείσιμο έδειξαν ουρές και άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, καθώς οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τις εβδομάδες σχετικής απομόνωσης.

Μάλιστα, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι τοπικές αρχές της πόλης ζήτησαν από όλους τους κατοίκους να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους.

Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι».

Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη μολύνει ταξιδιώτες από την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τη Βραζιλία, καθώς κι έναν Αμερικανό από το Σιάτλ. Η Σιγκαπούρη επίσης επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, όπως έγινε γνωστό από την εφημερίδα Straits Times.

Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι Κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το Υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Φόβους για κρούσμα του νέου κοροναϊού και στη Σκωτία εκφράζουν οι Αρχές της χώρας, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, καθώς δύο Κινέζοι ταξιδιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. 

Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε εξάλλου σήμερα από τον θεσμό.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών» αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Χονγκ Κονγκ: Δύο κατασκηνώσεις θα μετατραπούν σε ζώνες καραντίνας

Το Χονγκ Κονγκ μετέτρεψε δύο κατασκηνώσεις διακοπών σε ζώνες καραντίνας για όσους υπάρχουν υποψίες ότι έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η ημιαυτόνομη αυτή περιοχή και μεγάλο διεθνές οικονομικό κέντρο έχει κηρύξει «αυξημένο συναγερμό» έπειτα από την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού αυτού.

Οι δύο αυτές κατασκηνώσεις ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί ως ζώνες καραντίνας και κατά την έξαρση της επιδημίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου SARS, το οποίο πριν από 17 χρόνια είχε κοστίσει τη ζωή σε 299 ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής στην πόλη έχουν καταγραφεί δύο κρούσματα από τον νέο κοροναϊό. Οι νοσήσαντες είχαν επιστρέψει μόλις από την πόλη Ουχάν, στην κεντροανατολική Κίνα, όπου εκδηλώθηκε η επιδημία, και έχουν τεθεί σε απομόνωση εντός του νοσοκομείου.

Σήμερα οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν επίσης την ακύρωση των πενθήμερων εορτασμών για το κινεζικό Νέο Έτος, οι οποίοι θα ξεκινούσαν από το Σάββατο.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης