Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, δήλωσε ότι το ιρακινό Κουρδιστάν έχει τρεις μέρες να παραδώσει τον έλεγχο των διεθνών αερολιμένων στη Βαγδάτη, προκειμένου να αποφευχθεί ένα εμπάργκο, όπως ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ.

Η προειδοποίηση έρχεται μια μέρα αφού το ιρακινό Κουρδιστάν διεξήγαγε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του από το Ιράκ, παρά την αντίθεση της Βαγδάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των 3,4 ψήφων, ένα ποσοστό 91,83% των ψηφοφόρων είπαν «ναι» στην ανεξαρτησία του ιρακινού κουρδιστάν, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή. Το επίσημο ωστόσο αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης των Κούρδων Μασούντ Μπαρζανί κάλεσε την Τρίτη τον Πρωθυπουργό του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι να αρχίσουν συνομιλίες επί των θεμάτων που τους χωρίζουν

«Καλώ τον κ. Χάιντερ αλ Αμπάντι και τους άλλους (Ιρακινούς πολιτικούς αξιωματούχους) να μην κλείσουν την πόρτα στο διάλογο γιατί είναι ο διάλογος που θα λύσει τα προβλήματα», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Διαβεβαιώνουμε τη διεθνή κοινότητα για τη βούλησή μας να εμπλακούμε σε διάλογο με τη Βαγδάτη», δήλωσε. «Το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να οριοθετήσει τα σύνορα (μεταξύ Κουρδιστάν και Ιράκ), ούτε να τα επιβάλει ντε φάκτο» είπε ο Μπαρζανί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε εν μέσω σκληρής κριτικής από την κυβέρνηση του Ιράκ, καθώς και από πολλές ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και του Ιράν. Ειδικότερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντερίμ δεν απέκλεισε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο η Άγκυρα να τερματίσει τη διαμετακόμιση πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν, ως αντίποινα για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας πάρθηκε από τους ηγέτες του ιρακινού Κουρδιστάν τον Ιούνιο, κάτι που προκάλεσε την ανησυχία των παγκόσμιων δυνάμεων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το Ιράκ.

Τον Οκτώβριο του 2005, το καθεστώς του ιρακινού Κουρδιστάν ως αυτόνομης περιοχής του Ιράκ καθώς και τα δικαιώματα των Κούρδων και άλλων εθνοτικών ομάδων αναγνωρίστηκαν συνταγματικά από τη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης