Η χθεσινή επίθεση στην Νορμανδία της Γαλλίας αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα αντανακλαστικά των σωμάτων Ασφαλείας της χώρας κάθε άλλο παρά γρήγορα είναι… Επίσης, διαπιστώνεται ένα μεγάλο κενό σε ό,τι αφορά στην άμυνά της, από τη στιγμή που πολύ συχνά τρομοκράτες, πολλοί εκ των οποίων είναι γνωστοί και σεσημασμένοι, φέρουν εις πέρας τις αιματηρές αποστολές τους πιάνοντας στον «ύπνο» την αστυνομία.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και η χθεσινή επίθεση στην εκκλησία Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ, καθώς όπως αποκαλύπτεται οι δράστες ήταν γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νεαρός Αντέλ Κερμίς είναι ένας εκ των δύο δραστών που μαχαίρωσαν τον ηλικιωμένο ιερέα. Ο 19χρονος Κερμίς «ήταν γνωστός στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία» σύμφωνα με τον εισαγγελέα Φρανσουά Μολάν.

Ο νεαρός Αντέλ Κερμίς είναι ένας εκ των δύο δραστών της χθεσινής επίθεσης σε ναό στη Νορμανδία της Γαλλίας, κατά την οποία σφαγιάστηκε ένας ιερέαςΕιδικότερα ο νεαρός πριν από ένα έτος είχε προσπαθήσει να μεταβεί στη Συρία προκειμένου να «εκπαιδευτεί» από το ISIS, ωστόσο στην προσπάθειά του αυτή συνελήφθη και τελικά αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Ήταν υποχρεωμένος να φορά ηλεκτρονικό βραχιολάκι για την παρακολούθηση των κινήσεών του.

Παρόλα αυτά, η παρακολούθηση σταματούσε στις ώρες μεταξύ 8.30 π.μ. και 12.30 μμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση στην εκκλησία έγινε μεταξύ 9 π.μ. και 11.00 π.μ., δηλαδή ώρες κατά τις οποίες κυκλοφορούσε ελεύθερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης και ο συνεργός του, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, εξανάγκασαν τον ηλικιωμένο ιερέα Jacques Hamel να γονατίσει και άρχισαν να καταγράφουν με κάμερα τη σφαγή. Η γαλλική «Le point» έκανε λόγο για «γενειοφόρους» δράστες που φώναζαν «Daesh», δηλαδή τα αρχικά του ISIS στα αραβικά. Για τον δεύτερο εκτελεστή, υπάρχουν επίσης στοιχεία διασύνδεσής του με το ISIS.

Οι δύο δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών κατά την έξοδό τους από τον ναό.

Η αδελφή Danielle, μία μοναχή που βρισκόταν εντός της εκκλησίας κατά την επίθεση είπε τα εξής: Μου είπαν «εσείς οι χριστιανοί μας σκοτώνετε». Τον εξανάγκασαν (σ.σ. τον ιερέα) να γονατίσει. Ήθελε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ήταν τότε που συνέβη η τραγωδία. Κατέγραφαν τις πράξεις τους. Έκαναν ένα είδος κηρύγματος στα αραβικά. Ήταν σκέτος τρόμος.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που επισκέφτηκε τον ναό την Τρίτη είπε ότι η χώρα του βρίσκεται τώρα «σε πόλεμο» με το ISIS, το οποίο ανέλαβε την ευθύνη της νέας επίθεσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Point» ο ιερέας είχε γεννηθεί το 1930 στο Darnétal και χειροτονήθηκε το 1958.

Η ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Χαλιφάτο

Στο μεταξύ το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανακοίνωσε χθες ότι δύο «στρατιώτες» του διέπραξαν την επίθεση στην εκκλησία της Νορμανδίας.

Οι δράστες της επίθεσης «αποκρίνονταν στις εκκλήσεις να τεθούν στο στόχαστρο οι χώρες του (διεθνούς) συνασπισμού που μάχεται κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Ιράκ και στη Συρία».

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι όμηρος κρατούνταν ο ιερέας της εκκλησίας, δύο καλόγριες καθώς και αρκετοί πιστοί, τέσσερις με έξι.

O Αντέλ Κερμίς

Tο πτώμα ενός εκ των δύο δραστών

Το θύμα

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης