Βηθεσδά, 6 Οκτωβρίου 2020, στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed (Associated Press): Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκηνοθέτησε μία δραματική επιστροφή στον Λευκό Οίκο τη νύχτα της Δευτέρας μετά τη αναχώρησή του από το στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν αφού βρέθηκε θετικός στον Covid-19 λαμβάνοντας θεραπεία για την καταπολέμηση της ασθένειας. Επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο προέβη σε ακόμα μία αμφιλεγόμενη δήλωση επισημαίνοντας πως, παρά τη δική του ασθένεια, το έθνος δεν θα πρέπει να φοβάται τον κορωνοϊό, ο οποίος σημειωτέον μέχρι σήμερα έχει σκοτώσει 210.000 Αμερικάνους.

Αμέσως μετά τη δήλωσή του αυτή και βγάζοντας επιδεικτικά τη μάσκα, ο Ντ. Τραμπ εισήλθε στον Λευκό Οίκο. Η αμφιλεγόμενη αυτή δήλωση του Αμερικανού προέδρου σήμανε συναγερμό σε όλους τους κύκλους των ειδικών λοιμωξιολόγων του πλανήτη. Πολλοί από αυτούς έχουν αναφέρει ήδη δημόσια πως, παρά την ασθένειά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ξανασκέφτηκε ούτε μία στιγμή τη μέχρι σήμερα τακτική του που θυμίζει τακτική μοναχικού καβαλάρη απέναντι στην ασθένεια, η οποία σημειωτέον έχει ήδη προσβάλει και τη σύζυγό του, αλλά και πάρα πολλά στελέχη του Λευκού Οίκου, όπως αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, μετά δηλαδή τη δημοσιοποίηση των τεστ στα οποία είχαν υποβληθεί τα στελέχη του προεδρικού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η Huffington Post την επιστροφή του Αμερικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο. Περίπου αντίστοιχη περιγραφή κάνουν και οι New York Times. Σημειώνει η εφημερίδα: Επιστρέφοντας στην προεδρική κατοικία από το νοσοκομείο ο πρόεδρος δήλωσε πως η δική του ασθένεια δεν του άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την πανδημία. «Μη φοβάστε τον Covid» είπε ο πρόεδρος. Ένα μήνυμα το οποίο οι ειδικοί γιατροί παγκοσμίως το θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο.

Οι New York Times επισημαίνουν επίσης πως η επιστροφή του Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο ήταν «τηλεοπτικά στημένη», ιδιαίτερα όσον αφορά στη στιγμή κατά την οποία έχοντας ανέβει τη μικρή μαρμάρινη κλίμακα και ευρισκόμενος στο κάτω μπαλκόνι του Λευκού Οίκου με μία επιτηδευμένα δραματική κίνηση αφαιρεί τη μάσκα από το πρόσωπό του. Αμέσως μετά κάλεσε το έθνος να μη δίνει σημασία στους κινδύνους που προκαλεί αυτός ο θανατηφόρος κορωνοϊός, ο οποίος έχει προσβάλει άτομα του επιτελείου του, αλλά και τον ίδιο στέλνοντάς τον στο νοσοκομείο για τρεις μέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι New York Times επιμένουν και υπενθυμίζουν πως ο κορωνοϊός έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει 210.000 Αμερικανούς πολίτες, ενώ διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ο Ντ. Τραμπ απευθυνόμενος στην αμερικανική κοινωνία να λέει «μην τον φοβάστε» και επιπροσθέτως να συμπληρώνει «πως αισθάνεται καλύτερα απ’ ό,τι ήταν πριν από 20 χρόνια».

Είναι προφανές πως η εφημερίδα New York Times επιχειρεί να φέρει αντιμέτωπο τον Αμερικανό πρόεδρο με τις αντιφάσεις του, με δεδομένο πως επί τρεις ημέρες στο στρατιωτικό νοσοκομείο οι γιατροί «βομβάρδισαν» τον πρόεδρο με μία ξεχωριστού επιπέδου θεραπεία και με φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις διασωληνώσεων και όταν ο ασθενής βρίσκεται σε συνεχή παροχή οξυγόνου. Ταυτόχρονα ο Ντ. Τραμπ έλαβε αγνώστου ποσότητας αντιβίωση με το φάρμακο ρεμντεσιβίρη, ενώ, σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές και τους θεράποντες γιατρούς του, φέρεται να έλαβε και ειδικό κοκτέιλ αντισωμάτων. Με λίγα λόγια, οι γιατροί στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed εξάντλησαν όλα τα φαρμακολογικά μέσα τα οποία διαθέτει η επιστήμη παγκοσμίως έως αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπιστεί ο Covid-19.

Οι New York Times θυμίζουν πως οι τελευταίες αυτές κουβέντες του Ντ. Τραμπ δεν είναι παρά μερικές ακόμη φράσεις που προστίθενται στη μακρά αλυσίδα δηλώσεων και παροτρύνσεων στους Αμερικανούς πολίτες να μην παίρνουν στα σοβαρά την πανδημία.

Αμέσως μετά από όλο αυτό το σόου, ο Λευκός Οίκος ανάρτησε ένα βίντεο όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ακούγεται να λέει: «Με την ιδιότητα του αρχηγού σας, έπρεπε να το κάνω αυτό. Αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένας κίνδυνος σε όλα αυτά, αλλά έπρεπε να το κάνω. Στέκομαι και βαδίζω έξω στο μέτωπο. Ηγούμαι. Κανείς ως αρχηγός δεν θα έκανε αυτό που έκανα εγώ. Και γνωρίζω ότι υπάρχει κίνδυνος, ναι, υπάρχει κίνδυνος, αλλά όλα είναι ΟΚ. Και τώρα εγώ αισθάνομαι καλύτερα, ίσως δε να έχω πια και ανοσία, δεν ξέρω. Μην αφήνετε τον ιό να κυριαρχεί στις ζωές σας».

Η σύγχρονη επιστήμη, η πολιτική ανάλυση και κυρίως η ερμηνεία του τρόπου χρήσης της αγγλικής γλώσσας, των νοημάτων της και των απεικονίσεων στις οποίες προτρέπει ο λόγος του Ντ. Τραμπ είναι προφανές πως καταδεικνύουν ένα πρόσωπο το οποίο είναι ερμητικά περικυκλωμένο από τον ναρκισσισμό του και έναν ηγέτη ο οποίος σε μία κρίσιμη στιγμή, όπως έχει συμβεί με άλλους ηγέτες στην ιστορία, καταφεύγει σε μία παραληρηματική φρασεολογία. Δεν είναι δύσκολο για κανέναν σύγχρονο ψυχολόγο, γλωσσολόγο, ψυχίατρο ακόμη και φιλόλογο να ερμηνεύσει επιστημονικά και να αποδώσει το πραγματικό ψυχολογικό προφίλ του Αμερικανού προέδρου αν επιχειρήσει κάποιος να περιοριστεί σε αυτά τα οποία είπε και έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία τρία 24ωρα. Τα αμερικανικά ΜΜΕ το υπονοούν, προσπαθούν να το απεικονίσουν, αλλά για λόγους καθαρά πολιτικής ορθότητας, και σωστά, δεν έχουν ακόμη φραστικά τουλάχιστον καταθέσει με αυτόν τον τρόπο τα συμπεράσματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε τρεισήμισι εβδομάδες διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και πως επί της ουσίας η προεκλογική εκστρατεία έχει παγώσει λόγω της ασθένειας του Ντ. Τραμπ.

Είναι επίσης προφανές πως μετά τη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο η προεκλογική εκστρατεία αναγκαστικά θα συνεχιστεί και ήδη ο αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως πρέπει να διεξαχθούν οι δύο επόμενες τηλεμαχίες. Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν και πως η τελευταία στροφή αυτής της προεκλογικής εκστρατείας ενδεχομένως να είναι η πιο αμφιλεγόμενη και η πλέον έντονη από αυτές που έχουμε γνωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα αυτά αν το επιτρέψει η πραγματική και όχι τηλεοπτική κατάσταση της υγείας του Αμερικανού προέδρου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης