Τραμπ-Σι: Συζήτησαν για τη Συρία και την Κορεατική Χερσόνησο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, 11:28
Τραμπ-Σι: Συζήτησαν για τη Συρία και την Κορεατική Χερσόνησο
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και τη Συρία.

Ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα εμμένει στον στόχο της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου και ότι η Κίνα είναι ταγμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Κίνα πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα, δήλωσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να διατηρήσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό.

Αναφορικά με τη Συρία, ο Σι δήλωσε ότι η όποια χρήση χημικών όπλων είναι απαράδεκτη και ότι πρέπει να ακολουθηθεί ο δρόμος της πολιτικής διευθέτησης. Εξέφρασε την ελπίδα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να έχει μια ομόφωνη στάση, καθώς είναι σημαντικό να παραμείνει ενωμένο για το θέμα αυτό.

Ο Σι ζήτησε επίσης ομάδες της Κίνας και των ΗΠΑ να συνεργαστούν στενά για να διασφαλίσουν ότι η επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα αργότερα εφέτος θα μπορέσει να αποδώσει καρπούς. Παράλληλα, κάλεσε τις δύο πλευρές να προωθήσουν την οικονομική συνεργασία, να επεκτείνουν τις ανταλλαγές στους τομείς του στρατού, της επιβολής του νόμου και του διαδικτύου, να βελτιώσουν την επικοινωνία και τον συντονισμό σε σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά θέματα μέσω του μηχανισμού των τεσσάρων πυλώνων που συστήθηκε πρόσφατα. Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο μηχανισμός διαλόγου να έχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα αποτελέσματα και να δώσει ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Σι δήλωσε ότι η πρόσφατη συνάντησή του με τον Τραμπ στο θέρετρο του δεύτερου στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα είχε σημαντικά αποτελέσματα, στα οποία αντέδρασαν θετικά ο κινεζικός λαός και η διεθνής κοινότητα. Οι δύο ηγέτες είχαν εις βάθος συζητήσεις και κατέληξαν σε σημαντική συναίνεση για τα διμερή θέματα καθώς και για σημαντικά παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, δήλωσε ο Σι. Ο ίδιος και ο Τραμπ ενίσχυσαν την αμοιβαία κατανόηση και δημιούργησαν υγιείς σχέσεις συνεργασίας, πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Κατά τη σημερινή τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Τραμπ δήλωσε ότι η συνάντηση στο Μαρ-α-Λάγκο ήταν επιτυχής. Είναι πολύ σημαντικό για τους δύο προέδρους να διατηρήσουν στενή επικοινωνία, πρόσθεσε. Ο Τραμπ συμφώνησε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς. Δήλωσε, επίσης, ότι ανυπομονεί για την επίσημη επίσκεψή του εφέτος στην Κίνα.

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να διατηρήσουν στενή επικοινωνία μέσω όλων των διαύλων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Υπέρ της ειρηνικής εκτόνωσης της κατάστασης έντασης με τη Βόρεια Κορέα τάχθηκε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017, 13:18