Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έχουν αρχίσει συνομιλίες για το διμερές εμπόριο, σημειώνοντας ότι το Τόκιο «γνωρίζει πως θα είναι μεγάλο πρόβλημα» εάν δεν μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία, πριν γνωστοποιήσει πως και η Ινδία έχει επίσης ζητήσει να αρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία.

«Το ξεκινάμε αυτό», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Στην πραγματικότητα, η Ιαπωνία μας το ζήτησε (…) Ήρθαν (σ.σ. ιάπωνες αξιωματούχοι) την περασμένη εβδομάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν κλείσουμε συμφωνία με την Ιαπωνία, η Ιαπωνία ξέρει ότι θα έχει μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο Σιου Φολς, στη Νότια Ντακότα, ο Τραμπ είπε ότι «η Ινδία μας τηλεφώνησε τις προάλλες. Είπαν (σ.σ. οι ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι) ότι θέλουν να αρχίσουμε να φτιάχνουμε μια εμπορική συμφωνία. Για πρώτη φορά».

«Δεν το συζήταγαν καν με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήταν πολύ ικανοποιημένοι με το πώς είχαν τα πράγματα», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος ήδη συγκρούστηκε με την Κίνα, το Μεξικό, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους όσον αφορά τα ζητήματα που άπτονται του εμπορίου, εκδήλωσε πρόσφατα τη δυσαρέσκειά του για το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών με την Ιαπωνία, ωστόσο δεν έχει προβάλλει κάποια συγκεκριμένη απαίτηση προς το Τόκιο προκειμένου να διορθωθεί αυτή η ανισορροπία.

Όμως, την Πέμπτη, ο Τραμπ φέρεται να είπε σε έναν σχολιογράφο της εφημερίδας The Wall Street Journal πως ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εμπόριο με την Ιαπωνία, ωθώντας σε πτώση τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γεν. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ επιθυμεί μια δικαιότερη εμπορική σχέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης