Ο Ντόναλντ Τραμπ αξίωσε χθες Κυριακή να καταδικαστεί εκ νέου σε θάνατο ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τη 15η Απριλίου 2013, επικρίνοντας την πρόσφατη ακύρωση της ποινής του από ομοσπονδιακό εφετείο.

«Τόσες πολλές ζωές χάθηκαν ή καταστράφηκαν»: η θανατική ποινή «σπάνια αξίζει τόσο σε κάποιον» όσο στον Τζοχάρ Τσαρνάεφ, επιχειρηματολόγησε μέσω Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την επανεκλογή του με άρμα μάχης την «αυστηρότητά» του έναντι του εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει εκ νέου να επιβληθεί η ποινή του θανάτου (…). Η χώρα μας δεν μπορεί να αφήσει την απόφαση αυτή του εφετείου σε ισχύ» έκρινε ακόμα ο Τραμπ.

Επικαλούμενο κυρίως προβλήματα στην επιλογή των ενόρκων, ομοσπονδιακό εφετείο της Βοστόνης ακύρωσε την Παρασκευή μέρος της ετυμηγορίας για την υπόθεση του Τζοχάρ Τσαρνάεφ και ανέπεμψε τον φάκελό του σε πρωτοβάθμιο δικαστήριο για να επανεξεταστεί.

Όποια κι αν είναι η κατάληξη, θα παραμείνει κατάδικος τουλάχιστον σε ισόβια κάθειρξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φοιτητής τσετσενικής καταγωγής, ο Τσαρνάεφ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούνιο του 2015 διότι τοποθέτησε, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Ταμερλάν, δύο αυτοσχέδιες βόμβες κοντά στη γραμμή του τερματισμού του Μαραθώνιου της Βοστόνης, οι εκρήξεις των οποίων στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 264.

Η υπεράσπιση του Τζοχάρ Τσαρνάεφ υποστήριξε πως ο νεαρός, τότε 19 ετών, 27 σήμερα, έγινε συνεργός εξαιτίας της επιρροής που του ασκούσε ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ σκοτώθηκε από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης τρεις ημέρες μετά την τρομοκρατική ενέργεια, στην κατάληξη του ανθρωποκυνηγητού στη Βοστόνη. Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δύο αδελφοί σκότωσαν έναν αστυνομικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί τακτικά να διευρυνθεί η επιβολή της θανατικής ποινής όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και η κυβέρνησή του μοιάζει αποφασισμένη να προχωρήσει σε αριθμό-ρεκόρ εκτελέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ξαναρχίζοντας την πρακτική που είχε ανασταλεί πριν από 17 χρόνια, η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε τρεις εκτελέσεις με τη χρήση θανατηφόρων ενέσιμων διαλυμάτων τον Ιούλιο. Άλλες τέσσερις εκτελέσεις προβλέπεται να γίνουν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα εγκλήματα δικάζονται σε επίπεδο πολιτειών. Τα ομοσπονδιακά δικαστήρια δεν αναλαμβάνουν παρά μόνο τις πιο σοβαρές ή ειδεχθείς υποθέσεις, καθώς και εγκλήματα που διαπράττονται σε προστατευόμενες περιοχές αμερινδιάνων ή μέσα σε στρατιωτικές βάσεις.

Από το 1988, μόλις τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης