Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ εντός του μήνα, καθώς εκφράζονται ελπίδες πως θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση με αυτή της Βόρειας Κορέας με σκοπό να τερματιστούν τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Σεούλ και Ουάσινγκτον δεν έχουν πάντως ορίσει ακόμη την ημερομηνία της συνάντησης των Μουν και Τραμπ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Νοτιοκορεάτη προέδρου στη Νέα Υόρκη (22α-26η Σεπτεμβρίου), διευκρίνισε η εκπρόσωπός του Κο Μιν-τζουνγκ στους διαπιστευμένους δημοσιογράφος στον Κυανό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακοίνωση έγινε μερικές ημέρες αφότου η Πιονγκγιάνγκ κατέστησε σαφές πως είναι διατεθειμένη να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον, κάτι που η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό».

Οι διαπραγματεύσεις πρακτικά ανεστάλησαν μετά το φιάσκο της δεύτερης συνόδου κορυφής των Τραμπ και Κιμ στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φεβρουάριο, αλλά οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να επαναληφθούν σε συνάντησή τους στη λεγόμενη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη Ιουνίου.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο χθες Πέμπτη ότι είναι διατεθειμένος να συναντήσει εκ νέου τον Κιμ μέσα στη χρονιά. Θα πρόκειται για την τέταρτη φορά που θα συναντηθούν, μετά την ιστορική πρώτη τους σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο του 2018 στη Σιγκαπούρη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καθαίρεση του Τζον Μπόλτον, Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά ορισμένους αναλυτές ενδέχεται να διευκολύνει την επανέναρξη των συνομιλιών, πάντως όχι τη διαπραγμάτευση καθεαυτή.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ζητήσει επανειλημμένα από την Ουάσινγκτον να αρχίσει να αίρει σταδιακά τις κυρώσεις που της επιβάλλει προειδοποιώντας πως η διαδικασία ίσως τερματιστεί αμετάκλητα αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν υιοθετήσει νέα προσέγγιση. Σε αυτό η κυβέρνηση του Τραμπ παραμένει όμως αμετακίνητη ως τώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης