Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε την Τετάρτη την «ισχύ» των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Μεξικανό ομόλογό του, τον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, στην πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών.

«Η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού δεν ήταν ποτέ τόσο καλή όσο είναι τώρα», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος εξελέγη το 2016 με βασική προεκλογική δέσμευση να χτίσει ένα τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, χρησιμοποίησε προσβλητικά σχόλια για τους Λατίνους μετανάστες και κατηγόρησε τη μεξικανική κυβέρνηση ότι στέλνει δολοφόνους και βιαστές στις ΗΠΑ.

«Ο καθένας από μας εκλέχθηκε με την υπόσχεση να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να δώσει την εξουσία πίσω στον λαό και να ευνοήσει τα συμφέροντα των χωρών μας», είπε ένοικος του Λευκού Οίκου το 2018 στον Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ. «Το κάνω και το κάνετε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Μεξικανός πρόεδρος υιοθέτησε έναν ιδιαίτερα διαλλακτικό τόνο απέναντι στον Τραμπ. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την κατανόησή σας», είπε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να επιδεινωθούν οι «πολύ καλές πολιτικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμως, το πρώτο τετ-α-τετ μεταξύ των δύο ανδρών, το οποίο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο, είχε σκοπό να εορταστεί η έναρξη ισχύος της νέας συνθήκης ελεύθερου εμπορίου της Βόρειας Αμερικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης