Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι θα ήταν διατεθειμένος να υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με αποσπάσματα μιας συνέντευξής του η οποία θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Ο Ρεπουμπλικάνος ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2017 ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του Παρισιού, χαρακτηρίζοντάς την «επιζήμια» για την αμερικανική οικονομία, μια απόφαση που αποδοκιμάστηκε σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι παραμένει αμετακίνητος στις επικρίσεις του εναντίον αυτής της ιστορικής συμφωνίας που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να υπογράψει μια τροποποιημένη συμφωνία.

«Η συμφωνία του Παρισιού θα ήταν για εμάς μια καταστροφή», υποστηρίζει.

Τώρα, «αν έφτιαχναν μια καλή συμφωνία (…) υπάρχει πάντα μια πιθανότητα να επιστρέψουμε» σε αυτήν, συμπλήρωσε, περιγράφοντας τη συμφωνία που ισχύει σήμερα με εκφράσεις όπως «φριχτή» και «άδικη» για τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορική συμφωνία είχε υπογραφεί από 197 χώρες το 2015 έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, όπου όλα τα κράτη ανέλαβαν οικειοθελώς δεσμεύσεις να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

«Εάν κάποιος έλεγε “επιστρέψτε στη συμφωνία του Παρισιού”, θα έπρεπε να πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική συμφωνία διότι έχουμε μια φριχτή συμφωνία», σημειώνει ο Τραμπ, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης.

«Θα μπορούσα να επιστρέψω; Ναι, θα επέστρεφα… Θα μου άρεσε αυτό», συμπληρώνει.

Ο Τραμπ έχει αφήσει την πόρτα μισάνοιχτη ως προς την επάνοδο των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού, σε περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσής της –για το περιεχόμενο της οποίας συνεχίζει ωστόσο να είναι πολύ αόριστος– κι επανέλαβε στις αρχές του Ιανουαρίου πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε «να επανενταχθεί θεωρητικά» σε αυτήν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης