Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε δώσει εντολή τον Ιούνιο να καθαιρεθεί ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ, αλλά αποφάσισε να κάνει πίσω όταν ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου απείλησε να παραιτηθεί αντί να υπακούσει, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη τέσσερα πρόσωπα ενήμερα για το θέμα.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τους δικηγόρους και τους εκπροσώπους του Λευκού Οίκου όταν τους ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μάλερ, ο οποίος ερευνά τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2016 στις ΗΠΑ, ενημερώθηκε σχετικά τους τελευταίους μήνες, όταν στελέχη της ομάδας του πήραν καταθέσεις από νυν και πρώην αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για να εξακριβώσουν εάν ο πρόεδρος αποπειράθηκε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη, κατά το δημοσίευμα των Τάιμς.

Εν μέσω των δημοσιευμάτων αμερικανικών ΜΜΕ κατά τα οποία ο Μάλερ εξέταζε το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να στηριχθεί μια δίωξη σε βάρος του προέδρου για παρακώλυση της δικαιοσύνης, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει πως ο πρώην διευθυντής του FBI είχε τρεις συγκρούσεις συμφερόντων που τον καθιστούσαν ακατάλληλο για να ηγηθεί της έρευνας, σύμφωνα με τα δύο από τα πρόσωπα που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Πρώτον, φέρεται να υποστήριξε ο Τραμπ, ο Μάλερ, εξαιτίας μιας διένεξης για οφειλές του προς το Trump National Golf Club στο Στέρλινγκ, στη Βιρτζίνια, είχε διακόψει τη συνδρομή του. Επίσης, ο αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε πως ο Μάλερ δεν θα μπορούσε να είναι αμερόληπτος διότι πρόσφατα είχε εργαστεί για ένα δικηγορικό γραφείο που είχε εκπροσωπήσει μεταξύ άλλων τον γαμπρό του, τον Τζάρεντ Κούσνερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τρίτη σύγκρουση συμφέροντος που φέρεται να επικαλέστηκε ο Τραμπ ήταν ότι είχε μιλήσει μαζί του, επειδή εξέταζε το ενδεχόμενο να τον διορίσει εκ νέου διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας, μία ημέρα πριν διοριστεί ειδικός εισαγγελέας τον Μάιο, συμπληρώνουν οι Τάιμς επικαλούμενοι δύο από τα τέσσερα πρόσωπα.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ ΜακΓκάν, πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στην εντολή του προέδρου και ξεκαθάρισε ότι θα υπέβαλε την παραίτησή του αντί να υπακούσει στη διαταγή να καθαιρέσει τον Μάλερ, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές—που δεν κατονομάζει.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης