Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης από τη Δευτέρα και προκειμένου να τιμωρήσει την Κίνα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον σχετικό νόμο (the Hong Kong Autonomy Act) τη Δευτέρα, ο οποίος του επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο το Bloomberg News μετέδωσε ότι ο Τραμπ απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους αξιωματούχους για την ώρα, ώστε να μην προκληθεί περαιτέρω κλιμάκωση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Επιστροφή περισσότερων από 100 Αμερικανών διπλωματών στην Κίνα, καθώς η ένταση κλιμακώνεται στις διμερείς σχέσεις

Περισσότεροι από 100 Αμερικανοί διπλωμάτες και μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν χθες, Τετάρτη, στην Κίνα, σύμφωνα με εσωτερικά ηλεκτρονικά μηνύματα του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς η Ουάσινγκτον πιέζει για το σχέδιό της να στελεχώσει τη διπλωματική αποστολή της, σε μία περίοδο κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ειδικά ναυλωμένη πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσινγκτον έχοντας ως προορισμό την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου οι επιβάτες θα επιβιβαστούν σε άλλο αεροσκάφος με διακριτικά ιατρικών επιχειρήσεων, πριν πετάξουν για την κινεζική πόλη Γκουανγκζού.

Η πτήση αυτή ήταν η δεύτερη από τις αρκετές που απαιτούνται για την επιστροφή περισσότερων από 1.200 Αμερικανών διπλωματών με τις οικογένειές τους, ενώ ήταν η πρώτη από τότε που οι συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου βρέθηκαν σε αδιέξοδο πριν από δύο εβδομάδες.

Το αδιέξοδο προκλήθηκε από τους όρους που η Κίνα ήθελε να επιβάλει στους Αμερικανούς, οδηγώντας το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην ακύρωση των πτήσεων που είχαν προγραμματιστεί προσωρινά να διεξαχθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης