Έχουν φιλοξενήσει ο ένας τον άλλον σε επίσημες επισκέψεις και δείπνησαν στον Πύργο του Άιφελ, όμως ο κάποτε εκκολαπτόμενος έρωτας μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να μετατράπηκε σε εφιαλτικό ραντεβού, καθώς οι δυο τους αντιπαρατέθηκαν πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παρά την ηλικιακή διαφορά –τους χωρίζουν 32 χρόνια– και το εντελώς διαφορετικό στιλ τους, οι δύο πρόεδροι προσπάθησαν στο παρελθόν να δείξουν ότι είναι «τα καλύτερα φιλαράκια», ανταλλάσσοντας χειραψίες με πλατιά χαμόγελα, φέρνοντας τις συζύγους τους μαζί στα δείπνα και δίνοντας δώρα ο ένας στον άλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως μετά τις δηλώσεις του Μακρόν τον περασμένο μήνα για τον «κλινικό θάνατο» του ΝΑΤΟ και τη σφοδρή κριτική του στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συρία, ο Τραμπ φόρεσε τα γάντια του σήμερα και εξαπέλυσε επίθεση στον κάποτε «bon ami» του.

«Όταν κάνεις μια δήλωση σαν αυτήν», είπε σχολιάζοντας τον «κλινικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, «πρόκειται για μια πολύ, πολύ μοχθηρή δήλωση για επί της ουσίας 28 χώρες», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τη Γαλλία», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία του Μακρόν «δεν τα πάει καλά σε οικονομικό επίπεδο».

Για να ρίξουν λάδι στη φωτιά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν δασμούς σε γαλλικά προϊόντα πολυτελείας, σε τυριά και κρασιά, σε αντίποινα για τη φορολόγηση αμερικανικών κολοσσών του διαδικτύου στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν τελικά οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Λονδίνο σήμερα το απόγευμα η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη, με τους παριστάμενους να περιμένουν κάποια λογομαχία. Ο Τραμπ δεν έχασε καθόλου χρόνου, σχολιάζοντας μισοαστειευόμενος ότι η απάντηση του Μακρόν στην ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς βλέπει η Γαλλία τον επαναπατρισμό Γάλλων τζιχαντιστών ήταν «μια από τις καλύτερες μη απαντήσεις που έχω ακούσει ποτέ».

Ο Μακρόν από την πλευρά του αντέκρουσε τον Τραμπ για το πώς η Τουρκία έφτασε στο σημείο να αγοράσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400. Και οι δύο πάντως παραδέχτηκαν ότι έχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν όσον αφορά τον γαλλικό φόρο Gafa και την αμερικανική απειλή των δασμών.

Στο παρελθόν ο Μακρόν έχει προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφορές με τον Τραμπ. Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και κατόπιν από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, εκείνος τόνισε ότι είναι αναγκαία η εποικοδομητική συνεργασία με την Ουάσινγκτον.

Καθώς υπάρχει η πιθανότητα ο Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ και δεδομένου ότι ο Μακρόν θα παραμείνει πρόεδρος της Γαλλίας τουλάχιστον μέχρι το 2022, και οι δύο επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η διαμάχη τους δεν θα καταλήξει σε πικρό χωρισμό.

Το προφητικό δώρο

Αν το δώρο που έκανε κάποτε ο Μακρόν στον Τραμπ συμβολίζει τη σχέση τους, τότε ο οιωνός δεν είναι καλός. Τον Απρίλιο του 2018, όταν ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον, τα δυο ζεύγη φύτεψαν μαζί μια μικρή βελανιδιά στον κήπο του Λευκού Οίκου. Λίγες ημέρες αργότερα, οι κηπουροί ξεφύτεψαν το δεντράκι και το έβαλαν σε καραντίνα, όπου μαράθηκε… Φέτος τον Ιούνιο ο Μακρόν είπε ότι θα στείλει στους Τραμπ ένα άλλο δέντρο. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν όντως εστάλη και αν φυτεύτηκε ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης