Ο απολογισμός των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε πολυκατοικία σε συνοικία της παλιάς πόλης της Ντάκας συνεχίζει να αυξάνεται δραματικά: πλέον έφθασε τους 70 νεκρούς, δήλωσε αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος, που προειδοποίησε πως μπορεί να ανέβει κι άλλο, καθώς οι έρευνες στα κατεστραμμένα κτήρια δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

«Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 70 πτώματα. Ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η έρευνα συνεχίζεται» δήλωσε στο Reuters ο Τζουλφικάρ Ραχμάν, αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος και στέλεχος της Πολιτικής Προστασίας του Μπανγκλαντές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πενταώροφο κτήριο το βράδυ της Τετάρτης και εξαπλώθηκε σε άλλα τέσσερα στη συνοικία Τσόκμπαζαρ της παλιάς πόλης, που είχε ανεγερθεί πριν από 300 και πλέον χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ραχμάν, άλλοι 50 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, αρκετοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση. Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ντάκας για να αναζητήσουν συγγενείς τους που αγνοούνται, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Περίπου 200 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από πέντε ώρες. Όπως δήλωσαν, στο κτήριο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά στεγαζόταν μια αποθήκη πλαστικών και υπήρχαν εύφλεκτα είδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε όταν εξερράγη δεξαμενή αερίου. Ο Ραχμάν, ωστόσο, επεσήμανε πως τα αίτια της τραγωδίας ακόμη ερευνώνται.

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν χωρίς να μπορούν να διαφύγουν από τους στενούς δρόμους, όπου επικρατούσε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Οι φονικές φωτιές σε κτήρια δεν είναι ασυνήθιστες στο Μπανγκλαντές, εν μέρει λόγω της χαλαρής εφαρμογής των κανονισμών πυρασφάλειας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

Παρόμοια πυρκαγιά, επίσης σε πολυκατοικία όπου ήταν αποθηκευμένα χημικά προϊόντα, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 120 ανθρώπους στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές το 2010.

Η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα, πολυώροφου κτηρίου όπου στεγάζονταν αρκετές βιοτεχνίες, είχε στοιχίσει τη ζωή 1.100 και πλέον εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων πολλών εργατριών, το 2013.

Το 2012, πυρκαγιά που ξέσπασε σε βιομηχανία ενδυμάτων είχε οδηγήσει στον θάνατο 112 ανθρώπους.
Πηγές: ΑΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης