Αποτροπιασμό αλλά και θλίψη στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει ο εντοπισμός 39 πτωμάτων σε εμπορευματοκιβώτιο φορτηγού, στην περιοχή του Έσσεξ. Οι βρετανικές Αρχές ερευνούν όλα τα δεδομένα, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της ασφυξίας καθώς και τις νέες διαδρομές που ακολουθούν οι δουλέμποροι.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν κάνει επίσημα λόγο για διακίνηση ατόμων ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο ήταν στοιβαγμένα τα πτώματα αφήνει υπόνοιες για κάτι τέτοιο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μεταδίδει το Associated Press, το φορτηγό φέρεται να έφτασε στη Βρετανία στις 19 Οκτωβρίου και να ξεκίνησε από τη Βουλγαρία. Μεταξύ των 39 νεκρών, όπως αναφέρεται, υπάρχει και ένας ανήλικος.

Το φορτηγό πιστεύεται ότι είχε εισέλθει το Σάββατο στη Βρετανία από το Χόλιχεντ, ένα λιμάνι της βόρειας Ουαλίας που είναι μείζον σημείο εισόδου από την Ιρλανδία, και ότι είχε αρχικά ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο οδηγός του φορτηγού, ένας 25χρονος από τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και έκανε γνωστό πως ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γνωρίζουμε ότι γίνεται αυτό το εμπόριο – όλοι αυτοί οι έμποροι ανθρώπων θα πρέπει να κυνηγηθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τις βρετανικές αρχές σχετικά με το επεισόδιο.

«Προς το παρόν δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αν το φορτηγό έχει βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας», δήλωσε εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών. «Επίσης δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για την εθνικότητα των ανθρώπινων πτωμάτων που βρέθηκαν στο φορτηγό. Η βρετανική αστυνομία προειδοποίησε πως η αναγνώριση των πτωμάτων θα απαιτήσει πολύ καιρό».

«Απελπιστική και επικίνδυνη κατάσταση»

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως οι ιρλανδικές αρχές θα φέρουν σε πέρας κάθε έρευνα που είναι απαραίτητη, αν διαπιστωθεί πως το φορτηγό είχε περάσει από την Ιρλανδία.

Αστυνομικοί με λευκές φόρμες επιθεωρούσαν ένα μεγάλο λευκό κοντέινερ που βρίσκεται πάνω σ’ ένα κόκκινο φορτηγό δίπλα σε αποθήκες στο βιομηχανικό πάρκο. Στη διάρκεια των ερευνών της, η αστυνομία είχε αποκλείσει τη γύρω περιοχή με μεγάλα πράσινα φράγματα.

«Στο στάδιο αυτό, δεν έχουμε εντοπίσει από πού έρχονταν τα θύματα ούτε τις ταυτότητές τους και προβλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια μακρόχρονη διαδικασία», δήλωσε στος δημοσιογράφους η υπαρχηγός της αστυνομίας του Έσσεξ Πίπα Μιλς. «Πρόκειται για μια απόλυτη τραγωδία».

Η Μιλς είπε ότι η αναγνώριση των θυμάτων είναι η κορυφαία προτεραιότητα των αρχών, ενώ διεξάγεται επίσης έρευνα για να εντοπισθεί η πορεία που ακολούθησε το φορτηγό από τη Βουλγαρία στην Ιρλανδία και μετά στη Βρετανία.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως οι θάνατοι αυτοί είναι μια απίστευτη ανθρώπινη τραγωδία που απαιτεί απαντήσεις.

Λίστα με μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη μεταφορά

Ο αριθμός των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη μεταφορά έχει καταγραφεί από τον ΟΗΕ από το 2014.

  • 2014: Ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν βρέθηκε νεκρός σε αποβάθρες στο Tilbury, στο Έσσεξ. Ήταν σε ένα κοντέινερ μεταφοράς με άλλους 34 Αφγανούς, οι οποίοι επέζησαν.
  • 2015: Δύο μετανάστες βρέθηκαν νεκροί μέσα σε ξύλινο κιβώτιο σε μία αποθήκη στο Branston, Staffordshire.
  • 2016: Ένας 18χρονος μετανάστης έχασε τη ζωή του, καθώς προσκολλήθηκε στην κάτω πλευρά ενός φορτηγού στο Μπάνμπερι, στην Οξφόρδη.
  • 2016: Ένα σώμα βρέθηκε στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στο Κεντ, το οποίο είχε φτάσει από τη Γαλλία.
  • Ακόμα, το 2000, 58 Κινέζοι βρήκαν θάνατο από ασφυξία σε φορτηγό στο Ντόβερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης