Τουλάχιστον 64 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε την Κυριακή έπειτα από φωτιά που εκδηλώθηκε σε εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο της Σιβηρίας.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον 11 παιδιά, ενώ ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων αναμένεται να ξεπεράσει τα 40.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, αγνοούμενοι θεωρούνται ακόμη 11 άνθρωποι.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya και πολλά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα. Η φωτιά κατέστρεψε περισσότερα από 1.000 τετραγωνικά μέτρα του εμπορικού κέντρου. Τα αίτιά της προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστα.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατέρρευσε η οροφή πάνω από δύο κινηματογραφικές αίθουσες» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το Sputnik, επικαλούμενο την προεδρική επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Άννα Κουζνετσόβα, η πυρκαγιά οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια. Η Κουζνετσόβα έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου 660 μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών μετέβησαν επί τόπου, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούσαν επί 17 ώρες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα, η φωτιά άρχισε από τον τέταρτο όροφο, όπου βρίσκονται ένας κινηματογράφος και ένας παιδότοπος. Σε συγκλονιστικά βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εμφανίζονται άνδρες να έχουν κρεμαστεί από τα παράθυρα του εμπορικού κέντρου και να πηδούν από αυτά, για να σωθούν από τις φλόγες.

Πληροφορίες που διαδόθηκαν τάχιστα μέσω των social media ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της πυρκαγιάς δεν σήμανε συναγερμός και δεν υπήρξε έγκαιρη ειδοποίηση για το περιστατικό.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το εμπορικό κέντρο πολύ γρήγορα γέμισε με έντονο καπνό. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο κέντρο, όταν ξέσπασε η φωτιά.

Μια αυτόπτης μάρτυρας, η Άννα, που βρισκόταν στο σημείο μαζί με τον σύζυγο και το παιδί της την ώρα εκδήλωσης της φωτιάς, εξιστόρησε τα εξής: «Πήγαμε στο mall. Αναγκαστήκαμε να το εγκαταλείψουμε. Ο τρίτος όροφος όπου βρίσκονται οι κινηματογράφοι βυθίστηκε στο σκοτάδι. Γέμισε καπνούς, ο κόσμος πανικοβλήθηκε, τα παιδιά έκλαιγαν».

Οι διασώστες κατάφεραν να απομακρύνουν με ασφάλεια τουλάχιστον 100 ανθρώπους από το εμπορικό κέντρο, το οποίο στεγάζει κινηματογράφους, εστιατόρια, μία αίθουσα μπόουλινγκ καθώς και πολλά καταστήματα. Σύμφωνα με τις Αρχές, 44 άνθρωποι τραυματίστηκαν και από αυτούς 10 νοσηλεύονται.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον τέταρτο όροφο και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Το εμπορικό κέντρο, που καλύπτει επιφάνεια 23.000 τετραγωνικών μέτρων, είχε εγκαινιαστεί το 2013.

Aνήλικα θύματα της τραγωδίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης