Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ και η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι είναι τα πρόσωπα που θα αντικαταστήσουν τους Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Κάθριν Άστον στα δύο υψηλότερα αξιώματα της ΕΕ: αυτά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την είδηση έκανε γνωστή ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ μέσω Twitter.

Αλλαγή σκυτάλης

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Iταλίδα που πήρε τη θέση της Άστον

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας θα διαδεχθεί τον βαν Ρόμπαϊ τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το ίδιο θα συμβεί με την Ιταλίδα υπουργό, η οποία διαδέχεται τη Βρετανή βαρόνη Κάθριν Αστον.

Οι Ντόναλντ Τουσκ και Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν φαβορί για τις θέσεις του προέδρου της ΕΕ και της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αντιστοίχως. Όπερ και εγένετο…

Διορισμός με… πολλά μηνύματα

Ο Ντόναλντ Τουσκ, σε δηλώσεις του μετά τον διορισμό του, επέμεινε ότι θα επιχειρήσει προσωπικά να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Βρετανίας και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς αυτήν. «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ χωρίς τη Βρετανία», πρόσθεσε.

Η Πολωνία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Ο διορισμός του Τουσκ στην προεδρία της ΕΕ στέλνει ισχυρό μήνυμα πως το μέλλον της Πολωνίας είναι στην ευρωζώνη και ότι η ημερομηνία που πιθανόν θα ενταχθεί σε αυτή θα καθοριστεί και η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Βαρσοβία.

Ο διορισμός του 57χρονου Τουσκ, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στον στρατηγικό αυτό θώκο στέλνει επίσης μήνυμα στη Ρωσία, καθώς η Πολωνία, μια χώρα που ανήκε άλλοτε στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, έχει ταχθεί σθεναρά υπέρ της Ουκρανίας από το ξέσπασμα της κρίσης.

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης