Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τον φόνο και τον βιασμό μιας φοιτήτριας, της Σουλέ Τσετ, η υπόθεση της οποίας είχε συγκλονίσει τη χώρα, όπου η βία κατά των γυναικών είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο.

Ο Τσαγκατάι Ακσού, ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε προσλάβει τη νεαρή γυναίκα ως βοηθό προτού την απολύσει, καταδικάστηκε σε ισόβια για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «βιασμό» από δικαστήριο της Άγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο άλλος κατηγορούμενος, ο Μπερκ Ακάντ, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 18 χρόνια κάθειρξη ως συνεργός του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τον Μάιο του 2018, το πτώμα της 23χρονης Τσετ εντοπίστηκε στον ακάλυπτο μίας πολυκατοικίας σε πολυτελή συνοικία της Άγκυρας. Η φοιτήτρια είχε πέσει από τον 20ό όροφο όπου βρίσκεται το γραφείο του Ακσού. Οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι αυτοκτόνησε.

Οι τουρκικές Αρχές είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι επρόκειτο για αυτοκτονία, ωστόσο μετά την πίεση της οικογένειας της κοπέλας και οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στην 23χρονη έδειξε ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση πριν από τον θάνατό της, ενώ βρέθηκαν ίχνη γενετικού υλικού από έναν από τους δύο κατηγορουμένους κάτω από τα νύχια της.

Εξάλλου η Τσετ λίγες ώρες πριν από τον θάνατό της είχε στείλει SMS σε μία φίλη της, στο οποίο έγραφε ότι την κρατούσαν παρά τη θέλησή της.

Η υπόθεσή της είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία: κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο ένας από τους δικηγόρους της υπεράσπισης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τσετ δεν ήταν παρθένα.

Στην Τουρκία τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν καθημερινά για περιστατικά δολοφονιών γυναικών από άνδρες, συχνά συντρόφων ή συζύγων τους.

Συνολικά 390 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες».

Οργανώσεις κατηγορούν τακτικά τις τουρκικές Αρχές ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να σταματήσουν τους φόνους αυτούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης