Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις του Πεκίνου για τη στάση της Άγκυρας, και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά, όσον αφορά το ζήτημα των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής μειονότητα που ζει στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ στην Κίνα, την οποία η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την καταπιέζει το Πεκίνο.  

Η κινεζική πρεσβεία στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το γενικό προξενείο της χώρας στη Σμύρνη έκλεισε από τις 28 Φεβρουαρίου επικαλούμενη επισήμως «γενικές ρυθμίσεις» όσον αφορά τις προξενικές δραστηριότητες.  Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του γενικού προξενείου, που υπήρχε στη Σμύρνη από το 2015, έγινε μέσω γραπτής δήλωσης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Κίνας στην Άγκυρα στις 28 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κινεζική πλευρά αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου της Σμύρνης από τις 28 Φεβρουαρίου 2019 ως μέρος των γενικών διευθετήσεων σχετικά με τις πρεσβείες και τα προξενεία της στο εξωτερικό» αναφέρει η δήλωση. Σύμφωνα πάντα με την κινεζική πρεσβεία, «η απόφαση ελήφθη βάσει διαφόρων παραμέτρων όπως η αποτελεσματικότητα και η ομογενοποίηση των πόρων της».

«Η κινεζική πλευρά έχει κοινοποιήσει την απόφασή της να διακόψει προσωρινά τη Γενική Προξενία στη Σμύρνη στην τουρκική κυβέρνηση. Οι Τούρκοι έλαβαν αυτή την κατάσταση με κατανόηση» προσθέτει η δήλωση. 

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, αφότου η Τουρκία επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Κίνα για την επιβολή περιορισμών στους «Ουιγούρους Τούρκους» σε ανακοίνωσή της στις 9 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την οποία «δεν είναι πλέον μυστικό ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι Τούρκοι που υφίστανται αυθαίρετες συλλήψεις υποβάλλονται σε βασανιστήρια  και πολιτικό πλύσιμο εγκεφάλου σε καταυλισμούς και φυλακές. Οι Ουιγούροι που δεν κρατούνται στα στρατόπεδα αυτά υφίστανται έντονες πιέσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Πεκίνου να κλείσει το γενικό προξενείο απογοήτευσε επιχειρηματικούς φορείς και εμπορικές ενώσεις στη Σμύρνη. Σε γραπτή τους δήλωση, οι ενώσεις αυτές κάλεσαν την κυβέρνηση της Κίνας να μην κλείσει το γενικό προξενείο.

Πηγή: skai.gr
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης