Μια εκλογική συμμαχία ανάμεσα σε τρία κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης δεν είναι πλέον αναγκαία μετά τη λήξη των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ανακοίνωσαν σήμερα τα δύο μικρότερα κόμματα της συμμαχίας.

Στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε το 52,59% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, όπως μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τα επίσημα αποτελέσματα της τουρκικής Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενόψει των εκλογών, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό), κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi parti (το Καλό κόμμα) και το ισλαμιστικό κόμμα Saadet, σχηματίζοντας την Λαϊκή Συμμαχία ενάντια στη συμμαχία που είχε συνάψει το AKP με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

«Η συμμαχία μας δεν ήταν ένας συνασπισμός, ήταν μια εκλογική συνεργασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Iyi, Αϊτούν Τσιράϊ σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνάντησης των δύο μικρότερων κομμάτων

«Σχηματίσαμε μια συμμαχία για να αποτρέψουμε μια εκλογική νοθεία. Με το πέρας των εκλογών, δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για αυτή την εκλογική συνεργασία και συμμαχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ηγέτης του Saadet επίσης τόνισε την Τετάρτη ότι η Λαϊκή Συμμαχία έχει «ολοκληρωθεί».

Το CHP δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για κάποιο σχόλιο.

Με το σχηματισμό των συμμαχιών, τα κόμματα κατόρθωσαν να υπερβούν το ποσοστό του 10% που ήταν απαραίτητο για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Στις προεδρικές εκλογές, ο κυριότερος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, κέρδισε το 30,64%, ενώ ο φυλακισμένος υποψήφιος της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εξασφάλισε το 8,40% των ψήφών, σύμφωνα με το CNN Turk.

Στις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, το AK, εξασφάλισε 295 έδρες στην Εθνοσυνέλευση που έχει συνολικά 600 έδρες, σύμφωνα με το CNN Turk, ενώ το εθνικιστικό κόμμα MHP που είναι σύμμαχός του, κέρδισε 49 έδρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης