Για τις 6 Νοεμβρίου προγραμματίστηκε η διεξαγωγή της δίκης σε δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη κατά των Ισραηλινών αξιωματούχων που φέρουν την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε Τούρκους ακτιβιστές το 2010, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού.

Η ημερομηνία ανακοινώθηκε από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης δύο εβδομάδες μετά την ομόφωνη έγκριση από Τούρκους εισαγγελείς του κατηγορητηρίου που θέλει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τους Ισραηλινούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επίθεση κατά του πλοίου Μαβί Μαρμαρά, που έφερε τούρκικη σημαία, και στο οποίο επέβαιναν ακτιβιστές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο πλοίο που επεχείρησε να «σπάσει» τον αποκλεισμό αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, όμως στις 31 Μαΐου του 2010, Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν στο πλοίο την ώρα που αυτό ήταν εν πλω, αφήνοντας πίσω τους εννέα Τούρκους ακτιβιστές νεκρούς.

Υπενθυμίζεται ότι η θαλάσσια επιδρομή και επέφεραν ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών με αποκορύφωμα την αποπομπή του Ισραηλινού πρέσβη από την Τουρκία. Επίσης, διακόπηκαν και οι όποιοι στρατιωτικοί δεσμοί.

Το 144 σελίδων κατηγορητήριο καλεί για επιβολή για κάθε έναν από τέσσερις κομάντος σε ποινή εννέα φορές ισόβια. Μεταξύ των κομάντος είναι και ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί ερήμην των κατηγορουμένων, ενώ το Ισραήλ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο δίωξης όποιων έχουν εμπλακεί στην επιδρομή.

*Στη φωτογραφία απεικονίζεται το πλοίο Μαβί Μαρμαρά.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης