Με σοβαρά προβλήματα τρομοκρατίας και δημοκρατίας να παραμένουν ανοιχτά, αλλά και με την οικονομία να εκπέμπει σήματα επιβράδυνσης προσέρχεται αύριο στις κάλπες η Τουρκία.

Ύστερα από δυο σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους και 140 νεκρούς και με τον πόλεμο κατά του PKK και του Ισλαμικού Χαλιφάτου σε πλήρη εξέλιξη, ο πρόεδρος Ερντογάν ανήγγειλε χθες Παρασκευή σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι «ομάδα αυτοκτονίας με 7 κιλά εκρηκτικών, που σχεδίαζε επίθεση, συνελήφθη στην Τουρκία πριν διαφύγει στη Συρία».

Στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν μέχρι στιγμής 2.000 μαχητές, εντός κι εκτός των συνόρων, εννοώντας το PKK και το Ισλαμικό Χαλιφάτο, και ότι ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ανοιχτή επιστολή διεθνών ΜΜΕ

Την ίδια στιγμή οι διώξεις και προπηλακισμοί δημοσιογράφων και η φίμωση δυο αντικυβερνητικών καναλιών και δυο εφημερίδων αυτή την εβδομάδα προκαλεί κύμα διεθνών αντιδράσεων κατά της κυβέρνησης Νταβούτογλου. Την επιστολή συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι αρχισυντάκτες και άλλοι εκπρόσωποι των «New York Times», του Γαλλικού Πρακτορείου, της «Süddeutsche Zeitung», της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF αλλά και της ιταλικής «La Stampa».

«Η αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να στηρίξει και να προστατεύσει δημοσιογράφους υπονομεύει τη διεθνή φήμη της χώρας και πλήττει της θέση της ως δημοκρατίας. (…) Ανησυχούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν μέρος συντονισμένης εκστρατείας φίμωσης οποιασδήποτε αντικυβερνητικής και επικριτικής φωνής ενόψει των εκλογών» αναφέρεται στην επιστολή.

Περιμένουν ρεκόρ συμμετοχής

Οι εγγεγραμμένοι Τούρκοι ψηφοφόροι που προσέρχονται αύριο στις 85 εκλογικές περιφέρειες της χώρας είναι 54 εκατομμύρια, ενώ περίπου 3 εκατομμύρια Tούρκοι του εξωτερικού έχουν ήδη ψηφίσει.

Οι δημοσκόποι προβλέπουν ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες που μπορεί να φτάσει το 90% αλλά και αδυναμία πλειοψηφίας για το πρώτο κόμμα. Όμως τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, περιμένουν την έκπληξη, που είναι δύσκολο να προβλεφτεί.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι Βουλή θα είναι και πάλι τετρακομματική, με την είσοδο του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, και όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι εκλογές αποτελούν ένα άτυπο δημοψήφισμα για τον τρόπο ζωής και διακυβέρνησης της χώρας από τώρα και στο εξής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με εκατέρωθεν βέλη πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

Το Ικόνιο επέλεξε για την τελευταία ημέρα του προεκλογικού του αγώνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου. Θέλοντας να επαναφέρει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε θέση απόλυτης κυριαρχίας, ανέβασε κατά πολύ τους τόνους, εξαπολύοντας ευθείες επιθέσεις εναντίον όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Την ημέρα των εκλογών θα σπάσουμε κάθε ρεκόρ, Ικόνιο. Θα τους δώσουμε ένα μάθημα. Θα μάθουμε στον Μπαχτσελί πώς να λέει “Ναι”. Θα κάνουμε τον Κιλιτσντάρογλου να ξεχάσει το “αντιπολιτευτικό μπλοκ”. Θα δώσουμε στο κουρδικό HDP ένα μάθημα για την τρομοκρατία. Δεν θα τα κάνουμε όλα αυτά;» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, περιόδευσε στη Σμύρνη, απ’ όπου απηύθυνε κάλεσμα για μαζική προσέλευση στα εκλογικά τμήματα. «Την 1η Νοεμβρίου θα πάμε στις κάλπες. Πρέπει να πάμε όλοι. Πρέπει να αλλάξουμε την τύχη της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν πρέπει να αφεθεί σε πολιτικούς που νοιάζονται μόνο για τα δικά τους συμφέροντα και των οικογενειών τους» είπε μεταξύ άλλων ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στις κουρδικές περιοχές πέρασε τις τελευταίες ώρες του προεκλογικού αγώνα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που στην προηγούμενη αναμέτρηση κατάφερε να περάσει το όριο του 10%. Για πολλοστή φορά ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαώνεπιτέθηκε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο AKP: «Βρισκόμαστε τώρα σε σταυροδρόμι. Είτε η Τουρκία θα προχωρήσει στην αρχή του ενός ανδρός, ένα καταπιεστικό και δικτατορικό καθεστώς, είτε θα κατευθυνθεί σε έναν δρόμο δημοκρατικό με δυσκολίες μεν, αλλά με δημοκρατικές λύσεις στα προβλήματά μας».

Πηγή: DW, euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης