Νέα σειρά νυχτερινών αεροπορικών επιδρομών στο βόρειο Ιράκ εναντίον θέσεων των ανταρτών της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) πραγματοποίησε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το τουρκικό γενικό επιτελείο.

Πολλοί στόχοι του PKK «καταστράφηκαν» σε διάφορες περιοχές του βορείου Ιράκ, ανάμεσά τους και στόχοι στα όρη Καντίλ, όπου στρατοπεδεύουν Κούρδοι αντάρτες, διευκρίνισαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ ένας Τούρκος αστυνομικός έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή του PKK στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλούπολη της νοτιανατολικής Τουρκίας, ενώ προσπαθούσε να εξουδετερώσει μια βόμβα, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Έπειτα από δύο χρόνια εκεχειρίας, οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν το καλοκαίρι ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία της Τουρκίας από τη μια και τους αντάρτες του PKK από την άλλη και συνεχίζουν να μαίνονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων ανήκει στην κουρδική μειονότητα.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης σηματοδότησε το τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση και τους αντάρτες που διεξάγονταν από τα τέλη του 2012 με στόχο να διευθετηθεί η σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 και πλέον ανθρώπους από το 1984.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την Τρίτη ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να πατάξει την «τρομοκρατία»: «Αν η τρομοκρατία σηκώσει χίλιες φορές το κεφάλι», δήλωσε, «το κράτος θα το συνθλίψει χίλιες φορές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα κλιμάκωση της βίας καταγράφηκε ενώ ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, επισκέπτεται την Τουρκία, εν μέσω της νέας κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη με αφορμή την ανάπτυξη ισχυρής δύναμης του τουρκικού στρατού κοντά σε μια ζώνη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές στο βόρειο Ιράκ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης