Οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης ότι θα προχωρούν πλέον σε επιθεωρήσεις και θα επιδιώξουν ακόμα αυστηρότερη τήρηση των μέτρων και των συστάσεων, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπέρασαν τα 1.000 μέσα σε ένα 24ωρο, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις εβδομάδες. Ο  υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την εξέλιξη αυτή, εν μέσω της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου.

Τούρκοι ειδικοί θεωρούν ότι τα τεστ που γίνονται δεν επαρκούν και παροτρύνουν την Άγκυρα να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση. Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην άρση του lockdown τον Ιούνιο κι έκτοτε ασκεί πιέσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου ώστε να επιτρέψουν σε τουρίστες να επισκέπτονται την Τουρκία, ώστε να συνέλθει η οικονομία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε καταστήσει σαφές πως θεωρούσε τα 1.000 κρούσματα το όριο που θα την ωθούσε να επανεξετάσει τους κανόνες που όρισε.

Χθες Τρίτη η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται καθημερινά επιθεωρήσεις της καραντίνας, ότι θα επιβλέπεται η ιχνηλάτηση των επαφών σε όλες τις πόλεις, ότι θα λαμβάνονται μέτρα σε γάμους, κηδείες και άλλες συγκεντρώσεις κόσμου, ωστόσο απέφυγε την αναστολή λειτουργίας τομέων της οικονομικής δραστηριότητας.

Το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε ότι οι νέοι κανόνες σε εθνικό επίπεδο -περιλαμβανομένης της επιβολή προστίμων σε παραβάτες των μέτρων- απαιτούνταν για την ευόδωση της προσπάθειας περιορισμού της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τουρκία καταγράφει επίσημα 5.765 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 234.934 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, κατατάσσεται 17η στον κόσμο ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.

Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει πόσοι είναι οι ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση ή πόσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από την 29η Ιουλίου και εξής, εγείροντας αμφιβολίες σε ορισμένους ειδικούς, μολονότι η Άγκυρα διαβεβαιώνει πως διενεργούνται πάνω από 40.000 τεστ ημερησίως.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης