Συνεχίζεται αμείωτη η κλιμάκωση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας από την Τουρκία, σε έναν διμέτωπο αγώνα κατά του Eργατικού Kόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως ο πόλεμος κατά του ΡΚΚ, που λαμβάνει χώρα με συνεχείς βομβαρδισμούς στο Bόρειο Ιράκ όσο και στο τουρκικό έδαφος, δεν μένει δίχως απάντηση. Ο αριθμός των θυμάτων, κυρίως Τούρκων αστυνομικών και στρατιωτών που πέφτουν θύματα αντιποίνων από το ΡΚΚ, αυξάνει επικίνδυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημερινές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ξημερώματα ομάδα μαχητών του ΡΚΚ πραγματοποίησε ένοπλη επίθεση εναντίον του κτιρίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας στην επαρχία Ποζαντί στα Άδανα. Κατά την επίθεση έχασαν τη ζωή τους δύο αστυνομικοί. Άλλοι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και δύο από τους επιτεθέντες. Οι Αρχές βρήκαν επάνω τους χειροβομβίδες, τις οποίες εξουδετέρωσαν.

Aβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σε αυτή την ατμόσφαιρα έντασης και φόβου για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις η Τουρκία αναμένει το αποτελέσματα των παρατεταμένων διερευνητικών επαφών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Νταβούτογλου με την αντιπολίτευση πλην του φιλοκουρδικού κόμματος. Σε δηλώσεις του όμως σήμερα σε δημοσιογράφους, στο αεροσκάφος που τον μετέφερε από την Κίνα στη Μαλαισία, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε δεν βγαίνει τίποτε καλό από κυβερνήσεις συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καλύτερη λύση θα ήταν πρόωρες εκλογές υπό μια κυβέρνηση μειοψηφίας, είπε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τον Νταβούτογλου, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές με το ΡΛΚ επί τρεις εβδομάδες χωρίς αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτω από το τραπέζι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με τους ακροδεξιούς εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτεσλί, οι οποίοι συμφωνούν απόλυτα με την αντικουρδικη εκστρατεία που έχει κηρύξει η κυβέρνηση. Άρα το σενάριο πρόωρων εκλογών, ίσως τον Νοέμβριο, είναι πλέον ορατό.

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης