Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη σε ισόβια τρεις άνδρες που δικάζονταν για τον βιασμό και τη δολοφονία, τον Φεβρουάριο, μίας 20χρονης φοιτήτριας, γεγονός που είχε προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα και έφερε σε δύσκολη θέση την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση.

Στο τέλος μιας ακροαματικής διαδικασίας που διήρκεσε έξι μήνες, δικαστήριο της Μερσίνας (νότια Τουρκία) έκρινε ενόχους τον κύριο κατηγορούμενο, τον Αχμέτ Σούφι Αλτιντόκεν, και τους δύο συνεργούς του, τον πατέρα του Νετζμετίν Αλτιντόκεν και τον φίλο του Φάτιχ Γκόκτσε, και τους επέβαλε διακεκριμένη ποινή ισόβιας κάθειρξης, μετέδωσε το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποινή αυτή, η πιο βαριά στην Τουρκία μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής το 2002, σημαίνει πως οι τρεις άνδρες θα περάσουν τουλάχιστον 40 χρόνια στη φυλακή, δήλωσε στο NTV ένας από τους συνηγόρους τους, ο Εφκάν Μπόλατζ.

Η έρευνα απέδειξε ότι ο υιός Αλτιντόκεν, οδηγός λεωφορείου, βίασε και στη συνέχεια δολοφόνησε στις 13 Φεβρουαρίου την Οζγκετζάν Ασλάν, μια φοιτήτρια που μετέφερε με το λεωφορείο του από το πανεπιστήμιο στην κατοικία της στην Ταρσίς, μια μικρή πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας. Με τους δύο συνεργούς του, τον πατέρα του και έναν φίλο, ο οδηγός λεωφορείου έκοψε στη συνέχεια τα χέρια του θύματός του και έβαλε φωτιά στο πτώμα για να εξαφανίσει τα ίχνη του.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει σε ολόκληρη την Τουρκία τις ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία της Οζγκετζάν Ασλάν. Η αντιπολίτευση και τα φεμινιστικά κινήματα επέρριψαν τότε ευθέως την ευθύνη στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στην κυβέρνησή του, λέγοντας ότι συντηρεί τη βία κατά των γυναικών με τις θρησκευτικές της προκαταλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν έχει κάνει πολλές φορές δηλώσεις που έχουν κριθεί ότι είναι σεξιστικές, όπως για παράδειγμα ότι η ισότητα ανδρών και γυναικών «είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση».

Σύμφωνα με την τουρκική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), οι δολοφονίες γυναικών παρουσίασαν αύξηση στα δέκα τελευταία χρόνια φθάνοντας τις 294 περιπτώσεις το 2014.

Διαβάστε επίσης: Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία για την άγρια δολοφονία της φοιτήτριας
Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2015, 14:31

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης