Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας προσγειώθηκε στη νότια Τουρκία αεροσκάφος με μαχητές Πεσμεργκά, οι οποίοι πρόκειται να συνεχίσουν προς το Κομπανί για να υποστηρίξουν την μάχη εναντίον των τζιχαντιστών της ISIS.

Πρόκειται για ομάδα περίπου 150 μαχητών από τις κουρδικές δυνάμεις στο Ιράκ, οι πρώτοι στους οποίους η Τουρκία -λυγίζοντας στις πιέσεις των δυτικών συμμάχων της- επιτρέπει τη διέλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, μέσω Τουρκίας πέρασαν τη Δευτέρα στο Κομπανί και ένοπλοι της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης (του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού»), σύμφωνα με τούρκους αξιωματούχους και συριακές ομάδες ακτιβιστών. Αυτή η ομάδα απαρτίζεται από περίπου 50 άτομα.

Δεύτερη ομάδα πεσμεργκά έχει επίσης ξεκινήσει οδικώς για την μεθόριο με την Τουρκία, σύμφωνα με αναφορές κουρδικών μέσων. Κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε εικόνες οχηματοπομπής πεσμεργκά που μετέφεραν οπλισμό.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, από το αεροδρόμιο του Σανλίουρφα στη νότια Τουρκία ξεκίνησαν -υπό ισχυρότατη αστυνομική φύλαξη- λεωφορεία που μεταφέρουν τους μαχητές που είχαν προσγειωθεί από το Αρμπίλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δισταγμοί της Τουρκίας να επιτρέψει τη διέλευση Κούρδων μαχητών προς το Κομπανί είχε προκαλέσει οργή στους κουρδικούς πληθυσμούς της ευρύτερης περιοχής, που κορυφώθηκαν με αιματηρές διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της, η Άγκυρα συμφώνησε τελικά να επιτρέψει τη διέλευση. Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε ότι θεωρεί πως στο Κομπανί πρέπει να υπάρξει εμπλοκή των δυνάμεων της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης ή των Κούρδων του Ιράκ.

Διαβάστε επίσης: Στο Κομπανί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014, 13:12

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο εκτέλεσε μαχήτρια των Κούρδων

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, 15:56

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης