Τουρκία: Η Ουάσινγκτον δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για τη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 11:27
Τουρκία: Η Ουάσινγκτον δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για τη Συρία

Σε αποκαλύψεις για τα θέματα που θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Αμερική δεν τήρησε τη δέσμευσή της για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών της πολιτοφυλακής YPG από τη μεθόριο μεταξύ Συρίας-Τουρκίας.

«Θα του πω, με έγγραφα για να το στηρίξουν, ότι η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε (εννοεί τη Συρία) δεν γίνεται πλήρως σεβαστή» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν.

Συμφωνία που υπεγράφη στις 17 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην Άγκυρα άνοιξε τον δρόμο για την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας, η οποία είχε ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου στη βορειοανατολική Συρία και είχε στόχο να εκδιώξει από την περιοχή την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η συμφωνία προέβλεπε την απομάκρυνση της YPG από την τουρκική μεθόριο και τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 32 χιλιομέτρων σε βάθος κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Βάσει μιας ξεχωριστής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η Τουρκία με τη Ρωσία στις 22 Οκτωβρίου η Μόσχα δεσμεύθηκε να απομακρύνει την YPG από άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας σε συνεργασία με τον συριακό στρατό και να ξεκινήσει κοινές περιπολίες με τον τουρκικό στρατό στο συριακό έδαφος.

«Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν είναι δυνατό να πούμε ότι οι ομάδες των τρομοκρατών έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή… Ούτε η Ρωσία ούτε οι ΗΠΑ είναι σε θέση να απομακρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος» επεσήμανε ο Ερντογάν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019, 12:05