Παρά τις αδύναμες αποδείξεις και τις αδιαφανείς διαδικασίες, η προχθεσινή ήταν άλλη μία σκοτεινή ημέρα στο δικαστήριο για πολλούς Τούρκους δημοσιογράφους.

Πολλοί δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο και είτε καταδικάστηκαν είτε τους αρνήθηκαν την απαλλαγή από διάφορες κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που διασφαλίζει στην Τουρκία τον τίτλο που κατέχει ως η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο για τρίτη συνεχή χρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, δικαστήριο διέταξε να φυλακισθούν τρεις εξέχοντες δημοσιογράφοι σε ισόβια, απόφαση που προκάλεσε φόβους ότι και άλλοι που βρίσκονται προφυλακισμένοι για το έργο τους μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν πολύ σκληρές ποινές.

Για παράδειγμα, ο Ziya Ataman, ρεπόρτερ για το φιλοκουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο  DIHA, καταδικάσθηκε σε 14 χρόνια και δύο μήνες για υποτιθέμενη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πρόκειται στην περίπτωση αυτή για το παράνομο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα -PKK).

Συμπεριλαμβανομένης της μακράς περιόδου προφυλάκισης, ο Ataman έχει ήδη περάσει τρία χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη νοτιοανατολική πόλη Βαν, καθώς η υγεία του επιδεινώνεται σταθερά, δήλωσε ο δικηγόρος του Zelal Dogan στην ιστοσελίδα Al-Monitor.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση ταιριάζει με ένα πρότυπο δίωξης που χρησιμοποιείται για να εκφοβίσει πολυάριθμους -κυρίως Κούρδους- δημοσιογράφους που εργάζονται σε Μέσα που υποστηρίζουν τον αγώνα των Κούρδων για τα γλωσσικά και πολιτικά δικαιώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις το ΡΚΚ.

Ο Ataman συνελήφθη ως ύποπτος για συμμετοχή σε επίθεση με βόμβες εναντίον τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά μήκος των αντάρτικων του PKK στον δήμο Beytusebap το 2015.

Η εισαγγελία βασίστηκε σε μαρτυρία που δόθηκε από μάρτυρα που προσδιορίστηκε στο δικαστήριο αποκλειστικά με τα αρχικά του «για λόγους ασφαλείας».

Η Frederike Geerdink είναι Ολλανδή ανεξάρτητη δημοσιογράφος που πέρασε έναν χρόνο ενσωματωμένη στο ΡΚΚ στα βουνά του ιρακινού Κουρδιστάν και συνέγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Η φωτιά αυτή δεν πεθαίνει ποτέ: Έναν χρόνο μέσα στο ΡΚΚ».

Υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους μαχητές που γνώρισε όντως κρατούσαν σημειώσεις σε ημερολόγια.

«Ένας από αυτούς μου είπε ότι είχε γράψει για μένα στο ημερολόγιό του, οπότε είναι λογικό οι άλλοι που συναντήθηκαν με τον Ataman κατά την άσκηση των επαγγελματικών του καθηκόντων ως δημοσιογράφου να είχαν συναντηθεί μαζί του. Τόσο ο εισαγγελέας όσο και ο δικαστής που διέταξαν τη σύλληψη του Ataman βασίστηκαν στο επιχείρημα ότι είχε διασυνδέσεις με τον Fethullah Gulen, τον Τούρκο ιμάμη που ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, κατηγορούμενος για σχεδιασμό του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, εναντίον του Τάγιπ Ερντογάν».

Το DIHA συγκαταλεγόταν στα περισσότερα από 130 μέσα μαζικής ενημέρωσης που απαγορεύτηκαν μετά το πραξικόπημα. Νομική ομάδα θα προσβάλει την καταδίκη του Ataman σε ένα δευτεροβάθμιο δικαστήριο, προτού τον παραπέμψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο, αν χρειαστεί.

Μέλη της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια επίδειξης για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου στην κεντρική Κωνσταντινούπολη στις 3 Μαΐου 2017. Η πλακέτα αναφέρει: «Αρκετά!»

Σε ξεχωριστή υπόθεση που διαδραματίσθηκε στην κυρίως κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, τοπικό δικαστήριο αποφάσισε να κρατήσει τη δημοσιογράφο Kibriye Evren πίσω από τα σίδερα.

Η δημοσιογράφος εργαζόταν για το κουρδικό ινστιτούτο ειδήσεων Jin, που παρέμεινε κλειστό μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος και, όπως ο Ataman, κατηγορείται για ένταξη στο PKK.
Συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο. Οι εισαγγελείς ζητούν να παραμείνει στη φυλακή για 20 χρόνια.

Οι δικηγόροι της Evren υποστηρίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της πελάτισσάς τους περιλαμβάνουν θέσεις κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και μια φωτογραφία από τη συμμετοχή της σε πικνίκ που υποτίθεται ότι αποδεικνύει ότι πήρε μέρος σε αντάρτικη εκπαίδευση. Η μαρτυρία μυστικών μαρτύρων ελήφθη, επίσης, υπ’ όψιν.

Στις 9 Οκτωβρίου, την ημέρα που συνελήφθη, η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι της Evren, καταστρέφοντας την πόρτα. Την έδεσαν ρίχνοντάς την στο έδαφος και κατόπιν την έψαξαν.

Απολογούμενη στην έβδομη ακρόασή της, η Evren δήλωσε: «Ο Τύπος συνδέεται με αυτήν τη δίκη. Εάν ο Τύπος είναι συνδεδεμένος, η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει».  Η δίκη της θα συνεχιστεί στις 12 Νοεμβρίου.

Ο Σύνδεσμος Μέσων και Νομικών Μελετών (Media and Law Studies), μη κερδοσκοπικός όμιλος που παρέχει υπηρεσίες δωρεάν σε φυλακισμένους δημοσιογράφους και παρακολουθεί τις υποθέσεις τους, μοιράστηκε πληροφορίες στο Twitter για 12 άλλους Τούρκους δημοσιογράφους που εμφανίστηκαν επίσης προχθές σε δικαστήρια σε όλη τη χώρα.

Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων δήλωσε στην ετήσια έκθεσή της ότι 74 Τούρκοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε συνολικά 256 χρόνια κατά τη διάρκεια της υπό εξέταση περιόδου που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και τουλάχιστον 126 δημοσιογράφοι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή.
 

Πληροφορίες από www.al-monitor.com
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης