Αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και τον εκσυγχρονισμό άλλων περίπου 80 πολεμικών αεροσκαφών που ήδη διαθέτει φέρεται ότι υπέβαλε η Τουρκία προς τις ΗΠΑ. 

Το αίτημα έρχεται σε μία περίοδο που η Άγκυρα επιχειρεί να αναβαθμίσει τον στόλο των πολεμικών αεροσκαφών της, μετά την «έξωση» από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και το Κογκρέσο, που μπορεί και να την μπλοκάρει. Μέχρι στιγμής, η πλευρά των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη τέτοιου αιτήματος, ενώ ούτε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον έκανε κάποιο σχόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε παραγγείλει πάνω από 100 αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin. Ωστόσο, η απόφαση της να αγοράσει ταυτόχρονα από τη Ρωσία πυραύλους S-400 εξόργισε τις ΗΠΑ, οι οποίες την έβγαλαν από το παιχνίδι των F-35.

Η ήδη διαταραγμένη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας επιδεινώθηκε περαιτέρω τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την άρνηση του Τζο Μπάιντεν να συνομιλήσει έστω και τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν αυτός επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη. Εξοργισμένος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του θα αγοράσει και δεύτερη συστοιχία πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό το δεδομένο, έχει ενδιαφέρον το πώς οι ΗΠΑ θα υποδεχτούν το αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, δεδομένης της δυσαρέσκειας που υπάρχει, όχι μόνο για τους S-400, αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων όπως η πολιτική στη Συρία και τα ζητήματα δικαιωμάτων και ελευθεριών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης