Ελεύθερα αφέθηκαν, χωρίς να ανακριθούν, αλλά και χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες, τα 12 μέλη μιας τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης, που συνελήφθησαν την Τετάρτη έπειτα από την επίθεση που πραγματοποίησαν εναντίον τριών Αμερικανών ναυτών σε πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Τα μέλη της Ένωσης Τουρκικής Νεότητας περικύκλωσαν τους ναύτες, που ανήκουν στον αμερικανικό στόλο που έχει σταθμεύσει στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, τους αποκάλεσαν «δολοφόνους», τους πέταξαν κόκκινη μπογιά, ενώ προσπάθησαν να καλύψουν τα πρόσωπά τους με σάκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Γιάνκηδες, πηγαίνετε σπίτια σας!», «Φύγετε από τη χώρα μας!», φώναζαν οι δράστες.

Η αστυνομία συνέλαβε και έθεσε υπό κράτηση δώδεκα εξ αυτών. Την Πέμπτη παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καν να ανακριθούν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν.

Το συμβάν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την «ασεβή» ενέργεια, ενώ επεσήμανε ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι ανεκτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το συμβάν αυτό στους ναύτες και στους αξιωματικούς του USS Ross επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από το πλοίο, το οποίο αναχώρησε την Πέμπτη μέσων των Δαρδανελίων για το Αιγαίο, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.

Η Ένωση Τουρκικής Νεότητας ανέφερε ότι το επεισόδια ήταν αντίποινο για ένα περιστατικό που συνέβη στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2003, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν μέλη μιας μονάδας των τουρκικών ειδικών δυνάμεων και οδήγησαν τους συλληφθέντες για ανάκριση αφού τους είχαν φορέσει κουκούλες στα κεφάλια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης